Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η κόντρα Πολάκη – Στουρνάρα

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η κόντρα Πολάκη – Στουρνάρα

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού κάνουν αναφορά στο πρωτοφανές περιστατικό μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας από τον υπουργό.

 

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης η ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, να διαρρεύσει τον διάλογό του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Οι New York Times αναφέρουν σε κεντρικό τους τίτλο «Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του». Το δημοσίευμα τονίζει  ότι ο «αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια γραφική φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους καπνίζοντας σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους».

Οι Financial Times λένε ότι ο  κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι προχώρησε σε μία ανήκουστη προσπάθεια να επηρεάσει το έργο του και τονίζει ότι ο κ. Πολάκης διέρρευσε σε ιστοσελίδα αποσπάσματα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο τους. Στον τίτλο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «Ο διοικητής της ΤτΕ κατηγορεί υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι «Ο Στουρνάρας ζητά από τον Τσίπρα να χαλιναγωγήσει υπουργό του». Στο δημοσίευμα αναπαράγεται η είδηση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα ζητώντας του να ελέγχει και άλλα δάνεια πολιτικών ενώ σημειώνεται ότι ο ίδιος ο κ. Πολάκης διέρρευσε μέρος της συνομιλίας που είχε με τον κ. Στουρνάρα σε φιλικό του μέσο ενημέρωσης.

Τέλος, το Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα σε νέα διένεξη για επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μία νέα διαμάχη για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και έναν υπουργό. Κατά περιόδους οι εντάσεις αναζωπυρώνονται ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση».