Διεθνής Τύπος: Θα αποκλείσουν τα δίκτυα 5G της Huawei οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες;

Διεθνής Τύπος: Θα αποκλείσουν τα δίκτυα 5G της Huawei οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες;

Το θέμα συμμετοχής της εταιρείας στην ανάπτυξη δικτύων 5G στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και τις αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις, απασχολεί τα ΜΜΕ.

Το θέμα συμμετοχής της Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5G στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και τις αποφάσεις που έλαβαν οι κυβερνήσεις, απασχολεί τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα το Reuters με τίτλο «H Γερμανία δεν επιθυμεί να αποκλείσει τη Huawei από τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τον αποκλεισμό των προϊόντων που διατίθενται από την κινέζικη εταιρεία Huawei Technologies για κατασκευή του δικτύου επόμενης γενιάς 5G στη Γερμανία, όπως ανέφερε την Πέμπτη το επιχειρηματικό δελτίο της εφημερίδας Handelsblatt, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ο Helge Braun, επιτελάρχης του προσωπικού της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησε στη θέση αυτή με τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών, όπως ανέφερε η Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι υπουργοί της Γερμανίας συζήτησαν την Τετάρτη για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο μέλλον στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων σχετικά με το αν θα αποκλείσουν τη Huawei από την αγορά. Η Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί εγγυήσεις ότι η Huawei δεν θα παραδώσει δεδομένα στο κινέζικο κράτος πριν μπορέσει να συμμετάσχει στο «χτίσιμο» των δικτύων 5ης γενιάς που θα συνδέσουν τα πάντα από οχήματα έως εργοστάσια με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Η Huawei, ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη δικτύων με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ αντιμετωπίζει διεθνή εξονυχιστικό έλεγχο για τις σχέσεις της με την κινέζικη κυβέρνηση και υποψίες ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για λόγους κατασκοπίας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που έχει παρουσιαστεί δημόσια και η εταιρεία επανειλημμένα έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας ερευνά αν η κινεζική εταιρεία Huawei Technologies μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, έπειτα από προειδοποιήσεις άλλων χωρών, ανέφερε σήμερα ο όμιλος εφημερίδων Funke επικαλούμενος τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Η κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή δικές της πληροφορίες για το αν η κινεζική εταιρεία μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, φέρεται να δήλωσε ο Αλτμάιερ, προσθέτοντας πως δραστηριοποιήθηκε το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI). Ο Αλτμάιερ είπε στον Funke πως οι συνομιλίες για τις προδιαγραφές ασφαλείας του δικτύου κινητής τηλεφωνίας συνεχίζονται και πρόσθεσε πως η Γερμανία χρειάζεται να προστατεύσει τον εαυτό της «σε όλους τους ευαίσθητους τομείς, από τα νοσοκομεία μέχρι τις τηλεπικοινωνίες».

Τα σχόλιά του φαίνεται να αντιφάσκουν με πληροφορίες ότι το Βερολίνο κατέληξε στην απόφαση να μην αποκλείσει την Huawei από την κατασκευή των δικτύων της επόμενης γενιάς 5G, επιλέγοντας αντ’ αυτού να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες συμμόρφωσης σε ξένους πωλητές.

Εξάλλου σε τηλεγράφημα του ιδίου πρακτορείου με τίτλο η «Η Ιταλία διαψεύδει ότι θα αποκλείσει τις HUAWEI και ZTE από τον σχεδιασμό για το 5G», αναφέρει ότι η Ιταλία διέψευσε αναφορά σύμφωνα με την οποία θα αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας Huawei και ZTE Corp. από το να συμβάλλουν στην κατασκευή του εγχώριου 5ης γενιάς δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ο υπουργός Βιομηχανίας ανέφερε σχετικά ότι «δεν έχουμε πρόθεση να προβούμε σε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία», σύμφωνα με το Reuters.

Την Πέμπτη, η ιταλική καθημερινή εφημερίδα La Stampa έκανε αναφορά σε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Ρώμη ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει ειδικά μέσα για να καταγγείλει τις συμβάσεις που αφορούν στους Κινέζους παρόχους. Όμως, μέσω δήλωσης του, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν οποιαδήποτε σχετική απειλή ασφαλείας. «Η εθνική ασφάλεια είναι προτεραιότητα και εάν ανακύψουν κρίσιμα ζητήματα- που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακύψει- το υπουργείο θα αξιολογήσει αν θα λάβει ή όχι μέτρα», σημείωσε σχετικά.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, «η Γαλλική Γερουσία απέρριψε σκληρότερους τηλεπικοινωνιακούς ελέγχους για τη Huawei παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ». Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Γαλλική Γερουσία απέρριψε, την προηγούμενη Τετάρτη, προτεινόμενη νομοθεσία που στόχευε στην αυστηροποίηση των ελέγχων τηλεπικοινωνιακού υλικού, σε συνέχεια προειδοποιήσεων των ΗΠΑ, σχετικά με τη Huawei, τον κινεζικό κολοσσό του κλάδου τηλεπικοινωνιών.