Επένδυση του Κατάρ στην ελληνική έρευνα μέσω…Τέξας

Επένδυση του Κατάρ στην ελληνική έρευνα μέσω…Τέξας

Συνέντευξη του FortuneGreece.com με τον Διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου, καθηγητή Ιωάννη Οικονόμου.

Την έννοια παγκοσμιοποίηση οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει κυρίως με το εμπόριο και ξεχνάμε ότι αγγίζει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας, αρκεί οι ίδιοι να το επιδιώξουμε.

Πριν μερικές το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος   πραγματοποίησε το πρώτο ελληνικό φόρουμ για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, με βασικούς ομιλητές αρκετούς Έλληνες καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της θετικής πλευράς της παγκοσμιοποίησης.

Οι περισσότεροι εργάζονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και ερευνητικά κέντρα από την Ντόχα έως το Χάρβαρντ και από την Ζυρίχη έως το Μέριλαντ, εκπαιδεύοντας τις «πολυεθνικές» στρατιές των μελλοντικών επιστημόνων που είναι έτοιμοι με τη σειρά τους να υπηρετήσουν το αντικείμενο τους σε κάποια γωνιά του πλανήτη.

Το Fortunegreece.com συνομίλησε  με τον Διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου, Δρ. Ιωάννη Οικονόμου, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο διδάσκει στο παράρτημα του Texas A&M University στο Κατάρ.

Μας κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο η περίπτωση του Κατάρ που κάνει άλματα στον τομέα της έρευνας, όσο και η δυνατότητα διασύνδεσης των πανεπιστημίων παγκοσμίως πάνω σε ερευνητικά προγράμματα.

Ένα από αυτά έρχεται ως μάννα εξ ουρανού, όπως μας εξηγεί ο Δρ. Οικονόμου, να αγγίξει και την ελληνική ερευνητική κοινότητα:

«Μεταξύ του Texas A&M University και του Δημόκριτου υπεγράφη πρόσφατα ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός κοινού ερευνητικού κέντρου των δύο ιδρυμάτων στον Δημόκριτο. Με αυτόν τον τρόπο το κέντρο που θα βρίσκεται εδώ και θα είναι στελεχωμένο και με Έλληνες ερευνητές, θα μπορεί να χρηματοδοτείται από το Qatar Foundation μέσα απο ένα πρόγραμμα που προβλέπει ερευνητικές επενδύσεις σε τρίτες χώρες, αρκεί τα αποτελέσματά τους να είναι αξιοποιήσιμα στο Κατάρ», εξηγεί ο Δρ. Οικονόμου.

Και προσθέτει πως «η υλοποίηση αυτής της  δράσης είναι άμεση, καθώς ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα στον τομέα της ενέργειας -αφορά συγκεκριμένα την ασφαλή μεταφορά πετρελαίου- που έχει πάρει έγκριση και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο. Το σημαντικό με αυτήν τη δράση είναι ότι πέρα από ερευνητές, θα απασχολήσει και Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν για μεταπτυχιακό στην Αμερική ή στο Κατάρ στο Texas A&M».

Διαβάστε: «Δημόκριτος»: Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Το τελευταίο ενδεχόμενο  μας δίνει την αφορμή να ρωτήσουμε τον Δρ. Οικονόμου για τις συνθήκες εργασίας και σπουδών που επικρατούν στην αραβική χώρα.

Όπως μας εξηγεί, «στο Κατάρ υπάρχει τρομερά μεγάλη επένδυση σε έρευνα και τεχνολογία, και παράλληλα τρομερά μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό. Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει ως εθνικό στρατηγικό στόχο την κοινωνική ανάπτυξη έως το 2030, η οποία θα αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως εάν αυτοί είναι πολίτες ή μετανάστες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 15% του συνολικού πληθυσμού του Κατάρ είναι πολίτες της χώρας. Ένας από τους πυλώνες όπου θα στηριχθεί ο παραπάνω στόχος είναι και η εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο campus, το Education City, το οποίο φιλοξενεί οκτώ αμερικάνικα πανεπιστήμια, τα οποία αντιπροσωπεύονται μόνο από τις πλέον δυναμικές τους σχολές. Το Qatar Foundation, μέσα από διάφορα προγράμματα, μοίρασε τον Ιανουάριο 121 εκατ. δολάρια στα συνεργαζόμενα αυτά πανεπιστήμια, κυρίως για ερευνητική δράση».

«Με βάση τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, το εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα του Κατάρ μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για Έλληνες ερευνητικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Μπορεί να ακούγεται κάτι μακρινό, άγνωστο ή ακόμη και δύσκολο, αλλά η κατάσταση δεν είναι έτσι. Ως παράδειγμα θα σας μιλήσω για την εμπειρία μου από τα Εμιράτα, όπου οι συνθήκες είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Πριν το Κατάρ  ήμουν για τρία χρόνια αντιπρύτανης στο Άμπου Ντάμπι και σε αυτά τα τρία χρόνια προσέλαβα 11 Έλληνες, καθηγητές και ερευνητές. Αντίστοιχα τώρα στο Κατάρ συστήνουμε μία ερευνητική ομάδα έξι ατόμων. Οι τέσσερις από τους έξι θα είναι ελληνικής καταγωγής», αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τρόπο ζωής, ο Δρ. Οικονόμου δηλώνει πως υπάρχουν πολλές πολιτισμικές ομοιότητες: «Το θετικό είναι ότι οι κουλτούρες μας είναι αρκετά κοντινές, υπάρχει ασφάλεια, καθαριότητα, δυνατότητα να ζήσεις σε μεγάλο βαθμό με έναν δυτικό τρόπο ζωής, παρότι είσαι στη μέση Ανατολή, καθώς είναι ένας πολυπολιτισμικός τόπος. Επίσης, η ελληνική κοινότητα, η οποία διαθέτει και ορθόδοξη εκκλησία, αυξάνεται συνεχώς. Από μερικές εκατοντάδες που ήταν πριν απο μερικά χρόνια, τώρα πρέπει να ξεπερνάει τα 2.000 άτομα».