Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προϊόν υπερφορολόγησης το πλεόνασμα – Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προϊόν υπερφορολόγησης το πλεόνασμα – Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ποσοστό 86% οι πολίτες πιστεύουν ότι το υπερπλεόνασμα προέκυψε από τη σημαντική φορολογία που τους επιβλήθηκε. Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ – Ανοδος για ΔΗ.ΣΥ.

Διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του πλεονάσματος αλλά και τον τρόπο διανομής του έχουν οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

Σε ποσοστό 86% οι πολίτες πιστεύουν ότι το υπερ – πλεόνασμα προέκυψε από την σημαντική φορολογία που επιβλήθηκε στο εισόδημά τους ενώ μόλις το 5,5% αποδίδει το πλεόνασμα στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, το 69,5% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να γίνει μειωθεί οριζόντια η φορολογία σε όλους αντί της έκτακτης ενίσχυσης σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, θέση που υποστηρίζει το 22,5%.

Σταθερό προβάδισμα για ΝΔ – Ανοδος για ΔΗ.ΣΥ

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 30,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 18,5%, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη – στον απόηχο και της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας – να εμφανίζεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή στο 7% και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%.

Όσον αφορά τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 56%, πιστεύουν ότι ο νέος φορέας πρέπει να εκφράσει την κεντροαριστερά με αυτόνομη πορεία. Το 13,5% μόλις, εκτιμούν ότι η κεντροαριστερά εκφράζεται καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, θα πρέπει ο νέος φορέας να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, παραμένει η εικόνα απαισιοδοξίας στους πολίτες, όσον αφορά τις προοπτικές που διαμορφώνονται.

Στη γενική ερώτηση εάν θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή την λάθος κατεύθυνση, το 78% των πολιτών θεωρούν ότι κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Αλλά και όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής κατάστασης του κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά, το 49,5% των πολιτών θεωρούν ότι μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει και το 38,5% ότι ούτε θα βελτιωθεί, ούτε θα χειροτερέψει. Παραμένει, δηλαδή, μεγάλη η απαισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον.