Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών λαμβάνει ποσοστό 30,5%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ με 16,5%.

Η απαισιοδοξία των πολιτών για τη γενική κατεύθυνση των πραγμάτων, για την πορεία της χώρας, αλλά και για τις προοπτικές του κάθε νοικοκυριού χωριστά, είναι πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας εκτίμησης πολιτικών τάσεων, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου.

Η μέτρηση επιβεβαιώνει την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης και το σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, καθώς το κυβερνών κόμμα καταγράφει δύναμη μόλις 16,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται σταθερά η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ με 6,5% έκαστο.

Αυτά τα πέντε κόμματα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εμφανίζονται να εξασφαλίζουν είσοδο στη Βουλή. Στο 2,5% μετρήθηκαν η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας, στο 2% το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ και στο 1% η Λαϊκή Ενότητα. Η αποχή μετρήθηκε στο 17% και στο 7% το άκυρο/λευκό.

Η υπεροχή της Ν.Δ. είναι συντριπτική στην παράσταση νίκης, καθώς το 71% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι, ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Μόνο το 11,5% πιστεύει ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 33,5% έναντι 20% του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι και πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με 31% θετικές γνώμες, έναντι 22% που συγκεντρώνει ο κ. Τσίπρας.

Βεβαίως, η εξήγηση για τους αριθμούς αυτούς ίσως βρίσκεται στις απαντήσεις που δόθηκαν στις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας. Σε ποσοστό 86,5% οι πολίτες δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το ποσοστό δυσαρέσκειας, αν και χαμηλότερο, παραμένει εξαιρετικά υψηλό και ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, με το 72,5% να δηλώνει επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

Παράλληλα, σχεδόν εννέα στους 10 πολίτες, ποσοστό 88% της μέτρησης, θεωρούν ότι τα πράγματα, γενικά, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αρχή της νέας χρονιάς δεν φαίνεται ότι καλλιέργησε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τις προοπτικές της. Το 72% των πολιτών πιστεύει ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το 64,5% θεωρούσε ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη της προηγούμενης.

Αλλά και σε επίπεδο της πορείας των νοικοκυριών, η απαισιοδοξία είναι διάχυτη. Το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει. Μόλις το 6,5% εμφανίζεται να αισιοδοξεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ή μάλλον θα βελτιωθεί.