Δυναμική επέκταση και νέες επενδύσεις από την Sarmed

Δυναμική επέκταση και νέες επενδύσεις από την Sarmed

Μ. Ανατολή, ΝΑ Ευρώπη και Βαλκάνια μπαίνουν στο «στόχαστρο» της SARMED.

Η κρίση όχι μόνο δεν αναχαίτισε την ανοδική της πορεία, αλλά συνέβαλλε στο να καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά, η SARMED κατά την τελευταία τριετία της κρίσης, κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και το χαρτοφυλάκιο των πελατών της, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων της, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις, διαθέτοντας για τη φετινή χρονιά το ποσό των 400.000 ευρώ.

Κουβαλώντας στην πλάτη της περισσότερο από μισό αιώνα εμπειρίας, θεωρείται ένας από τους βασικότερους παίχτες στην αγορά των Logistics κατέχοντας το 53% και το 4,5% της αγοράς logistics οχημάτων και της αγοράς γενικού φορτίου, με 30 ιδιόκτητα φορτηγά και 200 συνεργαζόμενα οχήματα μεταφορέων.

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2014, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως εντός των επόμενων ημερών, καθώς και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί την τρέχουσα χρονιά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SARMED, Γιάννης Σαραντίτης ανέφερε πως η εταιρεία στοχεύει να προχωρήσει σε διεθνή επέκταση υιοθετώντας το μοντέλο κοινοπραξίας με τοπικούς εταίρους σε επιλεγμένες αγορές, αλλά και να αναπτύξει περεταίρω το δίκτυο στόλου και των τοπικών κέντρων διανομής σε κομβικές πόλεις.

Έχει μάλιστα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με σαουδαραβικό εμπορικό όμιλο, επιδιώκοντας διείσδυση σε επιλεγμένες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. «Περιμένουμε από τις Αρμόδιες Αρχές της Σαουδικής Αραβίας να λάβουμε τη σχετική έγκριση για να μας δοθεί η άδεια δραστηριοποίησης. Τα επόμενα δύο χρόνια θα μπουν στο μικροσκόπιο η Νοτιανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, περιοχές στις οποίες αναμένεται να πυκνώσουμε τις επαφές μας καθώς στόχος μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο εμπορευματικό κέντρο ιδιωτών της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο, ο κ. Σαραντίνης τόνισε πως βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την Sarmed που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο διαγωνισμό της θυγατρικής του ΟΣΕ εταιρείας για την υλοποίηση και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, είχαμε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο και θεωρούμε ότι κάθε παραχώρηση πρέπει να γίνεται με διαφανείς και δομημένες διαδικασίες, ανεξαρτήτως μοντέλου ανάπτυξης, ακολουθώντας την πεπατημένη άλλων χωρών που έχουν πολυετή εμπειρία σε τέτοια ζητήματα. Εμείς ως εταιρεία προτείνουμε το μοντέλο της κατάτμησης μολονότι γνωρίζουμε πως η υλοποίησή του είναι πιο δύσκολη».

Ήδη από το 2014 η SARMED έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πεδίο των συνδυασμένων μεταφορών και παραδόσεων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου και του κέντρου διανομής στη Θεσσαλονίκη. «Είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε και προσπαθούμε να βρούμε το βηματισμό και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες παιδικές ασθένειες εμφανίζονται σε κάθε τι που είναι καινούριο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει εκφράσει μάλιστα τη θέληση να προωθήσει και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις συνδυασμένες μεταφορές».

Παράλληλα, προσθέτει πως αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά είναι πως οι 3PL providers τείνουν να μετατραπούν σε 3PL integrators. Αυτό σημαίνει στροφή στην καθετοποίηση των υπηρεσιών, τάση που επικρατεί στο εξωτερικό και πλέον ήρθε και στην Ελλάδα.

«Είμαστε μια αμιγώς πελατοκεντρική εταιρεία που δίνει έμφαση στον πελάτη και τον εργαζόμενο. Πέρυσι δημιουργήσαμε τμήμα customer service και από όταν ξεκινήσαμε τη δραστηριοποίησή μας αυξάνουμε σταδιακά το ανθρώπινο δυναμικό μας. Από τα 30 άτομα που είχαμε το 1991 το 2014 ο αριθμός τους άγγιξε τα 197. Οι λόγοι που μας επέτρεψαν μέσα στην κρίση να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων ήταν η αναδιοργάνωση στην οποία προβήκαμε. Δώσαμε διαφορετικό βάρος στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων μας και ταυτόχρονα μπήκαμε σε νέες αγορές».

Βάσει στοιχείων ο κύκλος εργασιών της SARMED για το 2014 αυξήθηκε σε 20,9 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν από 68,4 εκατ. ευρώ σε 70,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κερδοφορία παραμένει στα ίδια επίπεδα δεδομένου ότι το περιθώριο κέρδους δεν έχει μεταβληθεί.

Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Μάνδρα, Μαγούλα, ΒΙ.ΠΕ Σίνδου και στη Θήβα, ενώ το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περισσότερους από 100 πελάτες από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Ετησίως παραδίδει 17 εκατ. κιβώτια, 340.000 παλέτες και 95.000 τόνους εμπορευμάτων.

Σημειώνεται πως ιδρύθηκε το 1991, αποτελώντας την μετεξέλιξη της Σαραντίτης Ο.Ε. που δραστηριοποιούνταν από το 1955 στον τομέα παροχής εκτελωνιστικών υπηρεσιών.