Διορία ως τις 21 Ιουνίου για μια συμφωνία – πακέτο

Διορία ως τις 21 Ιουνίου για μια συμφωνία – πακέτο
epa06598505 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos and Irish Minister for Finance and Public Expenditure Paschal Donohoe (R) speak during Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 12 March 2018. EPA/OLIVIER HOSLET

Εκταμίευση 5,7 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου αποφάσισε το Eurogroup. Προχωρά το σχέδιο για τις παρεμβάσεις στο χρέος. «Καμπανάκι» για ληξιπρόθεσμα και πλειστηριασμούς.

Την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Όσον αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το 1 δισ. ευρώ που απομένει να εισπράξει η Ελλάδα θα κατατεθεί υπό προϋποθέσεις. «Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. του ESM θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η συνολική δόση είναι 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε απο την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, πάντως, ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα .

Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη». Ο Πιερ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτση για τη μεταμνημονιακή εποχή.