«Διώρυγα» στην επιχειρηματικότητα

«Διώρυγα» στην επιχειρηματικότητα

Κερδισμένοι και χαμένοι από την επέκταση της Διώρυγας του Παναμά.

Οι μεγαλύτερες διαμάχες στην αμερικανική επικράτεια ήταν, ιστορικά, μεταξύ βορρά και νότου. Όμως, τώρα, στα σπάργανα βρίσκεται μία νέα αντιπαλότητα μεταξύ των ανατολικών και δυτικών ακτών της.

Αιτία είναι η επέκταση της Διώρυγας του Παναμά, κόστους 5,2 δισ. δολαρίων. Φέρνοντας ακόμη πιο «κοντά» τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, το μεγαλεπήβολο αυτό έργο θα επιφέρει διπλασιασμό του όγκου διερχόμενων αγαθών, κυρίως όσων προέρχονται από την Ασία.

Πρόκειται για μία τεκτονική αλλαγή στη διεθνή ναυσιπλοΐα, που θα ανατρέψει με μαθηματική ακρίβεια και την ισορροπία δυνάμεων στον οριζόντιο άξονα των ΗΠΑ.

Όχι τυχαία, στο άκουσμα της είδησης της επέκτασης της διώρυγας του Παναμά, οι αρχές στον Κόλπο του Μεξικού και στην Ανατολική Ακτή άνοιξαν σαμπάνιες! Τώρα, διαγκωνίζονται για το ποιο από τα λιμάνια της ανατολικής ακτής θα ανοίξει πιο διάπλατα τις «πύλες» του στα μεγάλα εμπορικά πλοία, που μέχρι σήμερα «έδεναν» στις προβλήτες των ανατολικών ακτών, στον Ειρηνικό, ελλείψει εναλλακτικής πορείας.

Το λιμάνι του Μαϊάμι ήδη αυτοδιαφημίζεται ως η «γέφυρα» προς την Αμερική και κάνει τα πάντα για να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα στη νέα οικονομική συγκυρία που θα διαμορφωθεί από το 2015.

Διαβάστε: Γιατί δεν πήγε ο Ομπάμα στην Κένυα

Ήδη, έχουν επενδυθεί περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των υποδομών του. Για παράδειγμα, έχουν μπει σε εφαρμογή τα σχέδια για την κατασκευή ενός τούνελ, που θα συνδέει το λιμάνι του Μαϊάμι με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Χτίζεται ειδική σιδηροδρομική γραμμή για την διευκόλυνση της μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ έχουν αρχίσει και οι εργασίες για την εκβάθυνση, μέχρι το 2014, της λιμενολεκάνης στα 15,2 μέτρα (θα είναι το μοναδικό αμερικανικό λιμάνι, βόρεια της Βιρτζίνια, που θα έχει τόσο βάθος). Στη «γιορτή» συμμετέχει βέβαια όλη η πολιτεία της Φλόριντα, που υπολογίζει ότι θα επωφεληθεί των αλλαγών με τουλάχιστον 30.000 νέες θέσεις εργασίας!

Στην αντίπερα όχθη, στη νότια Καλιφόρνια, οι αρχές προετοιμάζονται κι αυτές για την μεγάλη μάχη. Ζητούμενο είναι πώς θα κρατήσει τα πρωτεία στην «υποδοχή» των εμπορικών πλοίων από την απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, με δεδομένο ότι μόνον τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λογκ Μπιτς διαχειρίζονται το 40% των εισαγόμενων προϊόντων από την Ασία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι, μετά την επέκταση της Διώρυγας του Παναμά, η δουλειά θα «πέσει» κατά 25%. Για να αποφύγουν τα χειρότερα, επιχειρήσεις, συνδικάτα και δημοτικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν νέο αγώνα. Μέσω και της ιστοσελίδας Beat the Canal και της αντίστοιχης ομάδας στο Facebook, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Δυτικής Ακτής. Ή τουλάχιστον για να μην χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας…