Διπλή τηλεδιάσκεψη του ESM με το «βλέμμα» στη δόση

Διπλή τηλεδιάσκεψη του ESM με το «βλέμμα» στη δόση
Euro coin designed umbrella with typo ESM

Ποια τα εκκρεμή ζητήματα για να δοθεί το πράσινο φως. Καθησυχαστική η κυβέρνηση με την έγκαιρη εκταμίευση.

Δυο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι προγραμματισμένες για σήμερα, Τρίτη. Μία του εκτελεστικού του συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο (supplemental MoU) και μία του διοικητικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη του Euroworking Group για να ανάψει πράσινο φως στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Παρ’ όλα αυτά, σε εκκρεμότητα παραμένουν δύο βασικά νομικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά την νομική γνώμη για την συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019 την οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

Το δεύτερο είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο) για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013.

Πριν λίγες ημέρες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο για να παύσει οριστικά η δίωξη θα πρέπει να συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Ανοιχτά είναι και άλλα ήσσονος σημασίας θέματα όπως η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά την θερινή περίοδο και το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

Πάντως η Αθήνα καθησυχάζει, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της α΄ δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και θα προλάβει το Δημόσιο να πληρώσει:

– στις 17 Ιουλίου τα 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (ομόλογο Σαμαρά)

– στις 18 Ιούλιου τα 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και

– στις 20 Ιουλίου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τη δόση»

«Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα», πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», αναφορικά με τη δόση που αναμένεται να εκταμιευθεί.

Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και πως η κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτή θα έχει δυναμικό χαρακτήρα, για να σημειώσει ότι παράλληλα την κυβέρνηση δεν την απασχολούν οι αριθμοί μόνο αλλά σημασία έχει πώς αυτή η ανάκαμψη θα έχει κοινωνικά αποτελέσματα.