Διπλό πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στα δικαστήρια – Ο Κόεν τον ενέπλεξε στην κατάθεσή του

Διπλό πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στα δικαστήρια – Ο Κόεν τον ενέπλεξε στην κατάθεσή του
epa06924748 US President Donald J. Trump speaks during a rally at the Mohegan Sun Arena in Wilkes-Barre, Pennsylvania, USA, 02 August 2018. This marks Donald Trump's 22nd rally in Pennsylvania and is part of the lead-up to midterm elections this fall. EPA/TRACIE VAN AUKEN

Οι ομολογία ενοχής των Μάικλ Κόεν και Πολ Μάναφορτ για τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν απειλούν να πλήξουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέστη την Τρίτη διπλό πλήγμα από τα δικαστήρια, καθώς ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος, Μάικλ Κόεν, ομολόγησε και ενέπλεξε προσωπικά τον πρόεδρο ενώπιον δικαστή, ενώ, ταυτοχρόνως, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας κρίθηκε ένοχος στη δική του δίκη.

Δύο δικαστήρια αποφάνθηκαν για δύο διαφορετικές υποθέσεις, αλλά η ίδια σκιά πλανιόταν πάνω από τα δικαστικά μέγαρα: αυτή του δισεκατομμυριούχου ρεπουμπλικάνου, η θητεία του οποίου έχει δηλητηριαστεί από τις δικαστικές υποθέσεις σε βάρος πολλών στενών του συνεργατών και απειλούν να πλήξουν άμεσα και τον ίδιο.

Στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή του Μανχάταν και σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Μάικλ Κόεν, ο πρώην προσωπικός του δικηγόρος, ομολόγησε την ενοχή του σε οκτώ κατηγορίες, ανάμεσά τους στις κατηγορίες της φορολογικής απάτης, της τραπεζικής απάτης και της παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Πάνω απ’ όλα ο δικηγόρος, εμφανώς καταβεβλημένος, με φωνή συχνά αβέβαιη, παραδέχθηκε ότι κατέβαλε 130.000 και 150.000 δολάρια σε δύο γυναίκες που ισχυρίζονταν πως είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον Τραμπ σε αντάλλαγμα για τη σιωπή τους, και αυτό «κατ’ απαίτηση του υποψήφιου», προκειμένου να αποφευχθεί η αποκάλυψη πληροφοριών που θα «έπλητταν τον υποψήφιο».

Αυτή η ομολογία είναι αληθινή βόμβα για αυτόν που εντέλει κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016, διότι υπονοεί ότι είναι ο ίδιος που μπορεί να διέπραξε ποινικό αδίκημα. Μολονότι οι πληρωμές στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και στην πρώην πλεϊμέιτ Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, που και οι δυο τους διατείνονται πως είχαν σχέση με τον νυν πρόεδρο τη δεκαετία του 2000, ήταν γνωστές, ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέχρι τώρα αρνούνταν ότι έγινε οτιδήποτε παράνομο στις υποθέσεις αυτές.

Το πλήγμα έκανε ακόμη πιο θεαματικό το γεγονός ότι προήλθε από τον Μάικλ Κόεν, άνθρωπο ως πρότινος απόλυτα πιστό στον Τραμπ, άνθρωπο που φύλαγε πολλά από τα μυστικά του και δούλευε για τον νεοϋορκέζο μεγιστάνα των ακινήτων επί μία δεκαετία και πλέον. Ο Κόεν, που ορισμένοι του είχαν δώσει το παρατσούκλι «πίτμπουλ» του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ήταν έτοιμος να «φάει σφαίρα» για τον ισχυρό του πελάτη, αποφάσισε τελικά να τον εγκαταλείψει.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Κόεν, 52 ετών, επισύρουν ποινές οι οποίες αθροιστικά φθάνουν τα 65 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή του, που πιθανόν θα είναι μειωμένη αφού ομολόγησε την ενοχή του, θα αναγγελθεί τη 12η Δεκεμβρίου. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες, που αντανακλούν έναν τρόπο δράσης βασισμένο σε ψέματα και ατιμία για μια μακρά χρονική περίοδο», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν Ρόμπερτ Χουζάμι βγαίνοντας από το δικαστήριο.

«Δεν μπορεί να αποδοθεί στον Τραμπ καμία αξιόποινη πράξη»

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Μάικλ Κόεν, δεν συμπεριλαμβάνουν καμιά αξιόποινη πράξη που θα μπορούσε να αποδοθεί στον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο, ενώ αποκαλύπτουν ένα «μοτίβο ψεμάτων και ατιμίας» από μέρους του Κόεν για μια μακρά χρονική περίοδο, έκρινε ο Ρούντι Τζουλιάνι, μέλος της ομάδας των δικηγόρων του ενοίκου του Λευκού Οίκου, σε ανακοίνωσή του.

«Δεν εμπεριέχεται καμιά κατηγορία για οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του προέδρου στις κατηγορίες που ασκήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη εναντίον του κ. Κόεν», ανέφερε ο Τζουλιάνι σε ανακοίνωσή του. «Είναι σαφές ότι, όπως σημείωσε ο εισαγγελέας, οι ενέργειες του κ. Κόεν αντανακλούν ένα μοτίβο ψεμάτων και ατιμίας για μια μακρά χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο Τζουλιάνι.

Ένοχος και ο  Μάναφορτ

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ομολογία του Κοέν, το δικαστήριο στην Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσινγκτον, ανακήρυσσε τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ένοχο των κατηγοριών για τραπεζική απάτη και φορολογική απάτη. Το σώμα των ενόρκων κατέληξε σε ετυμηγορία μόνο για μέρος των κατηγοριών, αφού μεταξύ των μελών του υπήρξε ασυμφωνία για τις 10 από τις 18 κατηγορίες σε βάρος του πρώην λομπίστα.

Η απόφαση έχει ισχυρό συμβολισμό, καθώς επρόκειτο για την πρώτη δίκη που προέκυψε από τις έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016- μια πολυπλόκαμη υπόθεση που χειρίζεται ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ και επικεντρώνεται στην υποψία ότι υπήρξε σύμπραξη ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και του Κρεμλίνου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εξάλλου ότι η ετυμηγορία σε βάρος του Μάναφορτ δεν είχε «καμία σχέση» με την υποτιθέμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία, την οποία αρνείται κατηγορηματικά εξαρχής, καταγγέλλοντας πλέον καθημερινά ένα «κυνήγι μαγισσών». «Πού είναι η σύμπραξη;», ρώτησε τους υποστηρικτές του. «Ψάχνουνε ακόμα τη σύμπραξη, πού είναι η σύμπραξη; Βρείτε τη σύμπραξη!», επέμεινε.

Μετά την καταδίκη του, ο Πολ Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών. Πάντως ο δικαστής, τηρώντας ομοσπονδιακές οδηγίες, ενδέχεται να επιλέξει «μια ποινή από επτά ως εννιά χρόνια» κάθειρξη, είπε ένας πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, ο Τζέικομπ Φρένκελ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ημερομηνία που θα επιβληθεί και θα αναγγελθεί η ποινή στον Μάναφορτ μένει να οριστεί.

Έπειτα από δύο εβδομάδες αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ, η ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας αποτελεί πάντως μια νίκη για τον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ και εξασθενίζει τη θέση του ρεπουμπλικάνου προέδρου. Η έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 συνεχίζεται, παρά τις ασταμάτητες εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να τερματιστεί.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, το κορυφαίο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, προειδοποίησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην αποπειραθεί καν να απονείμει χάρη στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, τον Πολ Μάναφορτ.

«Οποιαδήποτε απόπειρα από τον πρόεδρο να απονείμει χάρη στον κ. Μάναφορτ ή να επέμβει στην έρευνα για την εκστρατεία του θα αποτελούσε χονδροειδή κατάχρηση εξουσίας και θα απαιτούσε την ανάληψη άμεσης δράσης από το Κογκρέσο», ανέφερε ο Γουόρνερ, η Επιτροπή στην οποία συμμετέχει έχει επίσης διεξαγάγει έρευνες για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ το 2016, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εξάλλου, ο κορυφαίος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών έκρινε ότι η ομολογία ενοχής του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, του Μάικλ Κόεν, δυνητικά εμπλέκει τον Τραμπ σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Νωρίτερα, ο Κόεν ομολόγησε ότι κατέβαλε χρήματα κατά παραβίαση της νομοθεσίας περί εκλογικής χρηματοδότησης κατά διαταγή ενός «υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα», τον οποίο δεν κατονόμασε, στο πλαίσιο συμβιβασμού στο δικαστήριο.

«Η ομολογία της ενοχής του Μάικλ Κόεν (…) στις κατηγορίες για φορολογική απάτη και τραπεζική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας για την χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών, που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής γυναικών που φέρονται να είχαν σχέσεις με τον Τραμπ, προστίθεται σε μια σειρά καταδικών προσώπων στον στενό κύκλο του προέδρου. Τα γεγονότα που αφορά η ομολογία, που πιθανόν εμπλέκουν τον πρόεδρο σε παράνομες παραβιάσεις των κανόνων για τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών, κλιμακώνουν τον νομικό κίνδυνο για τον πρόεδρο», σημείωσε ο ο βουλευτής Άνταμ Σιφ σε ανακοίνωσή του.