Διπλωματική κρίση στο Κατάρ: Ο ρόλος των Τραμπ, Ερντογάν και Πούτιν

Διπλωματική κρίση στο Κατάρ: Ο ρόλος των Τραμπ, Ερντογάν και Πούτιν

«Αυτό θα είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Τραμπ.

Διαμεσολαβητικό ρόλο προτίθεται να αναλάβει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Κατάρ και των αραβικών χωρών, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο  εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης αλ Σαμπάχ, επρόκειτο χθες να μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση μεταξύ του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, οι οποίες διέκοψαν τη Δευτέρα τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα και ανέστειλαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν το Κατάρ για στήριξη της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για βοήθεια σε ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις και για στήριξη στην ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν. Το Κατάρ αρνείται όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Τραμπ: «Αυτό θα είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter εξέφρασε την πλήρη κάλυψή του στην πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, υπονοώντας ότι ο ίδιος έδωσε το σύνθημα για την πρωτοβουλία. «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Σαουδική Αραβία δήλωσα ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας πρέπει να πάψει. Ολοι οι ηγέτες έδειξαν το Κατάρ», έγραψε ο Τραμπ. Την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στο Κατάρ απέκλεισε, όμως, το Πεντάγωνο, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι η αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη χώρα θα παραμείνει ανοικτή, διαψεύδοντας έτσι προηγούμενα μηνύματα του προέδρου Τραμπ περί στήριξης της Ντόχα σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τo FBI δείχνει Ρωσία

Την ίδια ώρα, ειδικοί ερευνητές του FBI εξετάζουν το ενδεχόμενο πίσω από την κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου να κρύβονται οι “διαβόητοι” Ρώσοι χάκερς, τους οποίους κατηγορεί μερίδα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απαγωγή και τα λύτρα

Σε χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Financial Times, η κυβέρνηση του Κατάρ φέρεται να κατέβαλε λύτρα ύψους 1 δισ. δολαρίων για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας της χώρας, τα οποία είχαν πέσει θύματα απαγωγής κατά τη διάρκεια κυνηγετικού ταξιδιού στο νότιο Ιράκ από Τζιχαντιστές. Η συνδιαλλαγή αυτή με τους απαγωγείς και η πληρωμή των λύτρων φέρεται να εξόργισαν τα αραβικά κράτη, προσφέροντας μία από τις αφορμές για την πρόσφατη διπλωματική διένεξη.

Με πληροφορίες από Reuters, AP και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: To τεράστιο θησαυροφυλάκιο του Κατάρ