«Διπλωματικός πυρετός» μεταξύ Αθήνας-Μόσχας

«Διπλωματικός πυρετός» μεταξύ Αθήνας-Μόσχας

Με φόντο τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, τις καταγγελίες ότι η Μόσχα επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απόδοσης ευθυνών.

Ο «πόλεμος» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας συνεχίζεται. Με φόντο τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της παρέμβασης σε εθνικά θέματα, και συγκεκριμένα, τις καταγγελίες για προσπάθεια της Μόσχας να εμποδίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έχει ξεκινήσει ένας κύκλος απόδοσης ευθυνών.

Από την πλευρά της, ηΡωσία απάντησε με απειλές για απέλαση ελλήνων διπλωματών, στην Αθήνα άφησαν ξεκάθαρες αιχμές ότι η Μόσχα απείλησε ή προσπάθησε να χρηματίσει βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ παρενέβησαν κατηγορώντας τη ρωσική πλευρά και χθες ήρθε και η τορπίλη Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σέργκεϊ Λαβρόφ, ο οποίος επρόκειτο να έρθει στην Ελλάδα το φθινόπωρο ακύρωσε το ταξίδι του, λέγοντας πως «τα τελευταία γεγονότα και οι απελάσεις διπλωματών από την Ελλάδα ακολουθούν ακριβώς αυτόν τον δρόμο. Του πολύ πιθανού, χωρίς να δίνεται κάποιο στοιχείο». Παράλληλα, μιλώντας στον Λάρι Κινγκ, στο RT America, ο κ. Λαβρόφ, εξήγησε πως οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία στη βάση του «πολύ πιθανού», αλλά αναπόδεικτου, και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση».

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας συνέχισε λέγοντας ότι αυτό γίνεται «μεταδοτικό», θέλοντας να πει ουσιαστικά ότι οι δυτικές χώρες, η μια μετά την άλλη, εφόσον δεν βρίσκουν άλλη εξήγηση για κάποια γεγονότα οδηγούνται στο ίδιο συμπέρασμα ότι δηλαδή για διάφορα γεγονότα την ευθύνη φέρει η Μόσχα.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των FT που ανέφερε ότι η Ρωσία έκανε την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας στην Αλεξανδρούπολη.