Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται σε νέα δημοσκόπηση οι Γάλλοι με τον Μακρόν

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται σε νέα δημοσκόπηση οι Γάλλοι με τον Μακρόν
epa07197628 The Argentinian President Mauricio Macri (C) and the President of France Emmanuel Macron (out of frame), participates in a a joint press conference, at the Casa Rosada, in Buenos Aires, Argentina, 29 November 2018. Macron arrived at the Casa Rosada in the Argentinian capital to hold a bilateral meeting with Macri. After the meeting, both leaders will appear before the press and then enjoy a lunch together at the restaurant El Descanso Island, in the Buenos Aires town of Tigre. EPA/Juan Ignacio Roncoroni

Μόλις το 25% του δείγματος της έρευνας δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα τρία τέταρτα των Γάλλων δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο κυβερνούν τη χώρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του και η πλειοψηφία αδημονεί να δει μέτρα για την τόνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, κατέγραψε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Το κύμα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» τους τελευταίες δύο μήνες αποτέλεσε δοκιμασία για την προεδρία του Μακρόν, αναγκάζοντας τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει παραχωρήσεις, ιδίως να ακυρώσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, εν μέσω υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου.

Αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πρόκληση της 20μηνης θητείας του, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, ιδίως αναμορφώνοντας τα επιδόματα ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση, παρότι οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

Μόλις το 25% του δείγματος της έρευνας των Odoxa και Dentsu Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό των franceinfo και Figaro δήλωσε ικανοποιημένο για τα μέτρα που έχει λάβει και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Μακρόν αφότου ανέλαβε την εξουσία στα μέσα του 2017.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 1.004 Γάλλων, που διεξήχθη τη 2α και την 3η Ιανουαρίου, καταγράφει ραγδαία άνοδο του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει δυσαρεστημένο από τον Απρίλιο του 2018 (59%) μέχρι σήμερα (75%).

Για το 54% των Γάλλων, η σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα είναι να εφαρμοστούν μέτρα για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη, καταγράφει η δημοσκόπηση, ενώ η μείωση της ανεργίας, για καιρό η πρώτιστη ανησυχία των πολιτών, υποχώρησε στην τέταρτη θέση.

Η υποστήριξη προς τα «κίτρινα γιλέκα» παραμένει πάντως μάλλον στάσιμη, ενώ έχει μειωθεί αρκετά αν συγκριθεί με την περίοδο που ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις. Το 55% θεωρεί πως οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν, από το 54% την 11η Δεκεμβρίου και ένα 66% την 22α Νοεμβρίου.