Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών το 2019

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον κλάδο των βιντεοπαιχνιδιών το 2019
Photo:

Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του επιτυχημένου 2018.

της Lisa Marie Segarra

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είχε ένα εκπληκτικό 2018, με ρεκόρ πωλήσεων λογισμικού και hardware. Όμως, μην περιμένετε παρόμοιες επιδόσεις το 2019.

Οι πωλήσεις που σχετίζονται με τα βιντεοπαιχνίδια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18%, στα 43,4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, διαλύοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 36,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, σύμφωνα με την Entertainment Software Association και τον όμιλο NPD.

Οι πωλήσεις λογισμικού – που περιλαμβάνουν τίτλους παιχνιδιών, αγορές εντός παιχνιδιών και συνδρομές – σημείωσαν άνοδο 18% στα 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Εντωμεταξύ, οι πωλήσεις hardware – συμπεριλαμβανομένων των κονσολών, των φορητών συσκευών παιχνιδιών, και των αξεσουάρ – αυξήθηκαν κατά 15% στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Mat Piscatella, αναλυτής της NPD Group, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν σε μια τόσο καλή χρονιά, σημειώνοντας την έλευση νέων παιχνιδιών από εξέχουσες εταιρείες. Σ’ αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνονται τα Assassin’s Creed Odyssey της Ubisoft και Red Dead Redemption II της Rockstar.

Το Fortnite, το οποίο παρουσιάστηκε το 2017, είναι δωρεάν και μπορεί να μην φαίνεται σαν μια …μηχανή χρήματος, αλλά παράγει σημαντικά έσοδα από τους παίκτες που αγοράζουν ρούχα για τους χαρακτήρες τους.

Το Fortnite κέρδισε χρήστες καθώς ο εκδότης του, Epic Games, επέκτεινε τη διαθεσιμότητα του παιχνιδιού στο Nintendo Switch και στο κινητό (προηγουμένως μπορούσε να παιχθεί μόνο σε υπολογιστές, στο PlayStation 4 και στο Xbox One). Ωστόσο, τα έσοδα από το παιχνίδι περιορίστηκαν τον Ιανουάριο, βάζοντας ένα τέλος στην ιδέα ότι η φρενίτιδα της δαπάνης θα συνεχιζόταν και φέτος.

Ένα άλλο πλήγμα για τα έσοδα από τα βιντεοπαιχνίδια για το 2019 είναι ότι το PlayStation 4 και το Xbox One – και τα δύο λανσαρίστηκαν το 2013 – αρχίζουν να παλιώνουν, σύμφωνα με τα δεδομένα στις κονσόλες. Οι πωλήσεις του PlayStation 4 έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν, σύμφωνα με αναφορές της Sony, ενώ η ζήτηση για το Xbox One ήταν πάντα πολύ χαμηλότερη από αυτή του PlayStation, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η σχεδόν 2 ετών Switch αναμένεται να είναι η κονσόλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της χρονιάς, αλλά η Nintendo πρόσφατα μείωσε τον στόχο της από 20 εκατομμύρια σε 17 εκατομμύρια μονάδες για το τρέχον οικονομικό έτος.

Επιπλέον, αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν λιγότεροι τίτλοι ιδιαίτερα επιτυχημένων παιχνιδιών.

«Το 2019 θα είναι λίγο πιο δύσκολο», λέει ο Piscatella.

Το 2020, όπου αναμένεται να παρουσιαστούν κονσόλες νέας γενιάς, τα έσοδα του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών θα πάρουν τα πάνω τους και πάλι, δήλωσε ο Piscatella. Η Microsoft έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι εργάζεται πάνω στον διάδοχο του Xbox One, ενώ η Sony έχει υπονοήσει κάτι παρόμοιο. Όμως, οι δύο εταιρείες δεν έχουν πει πότε θα λανσαριστούν αυτές οι κονσόλες

Σε γενικές γραμμές, οι εκδότες παιχνιδιών κυκλοφορούν μια πληθώρα νέων τίτλων όταν κάνουν το ντεμπούτο τους νέες κονσόλες. Αυτό θα δώσει επιπλέον ώθηση στις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών το 2020 – και ενδεχομένως θα προετοιμάσει το έδαφος για ένα ακόμη έτος-ρεκόρ.