Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για την Τερέζα Μέι – Στα μέσα Ιανουαρίου η ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit

Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για την Τερέζα Μέι – Στα μέσα Ιανουαρίου η ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit
epa07085300 British Prime Minister Theresa May as she meets with business leaders in central London, Britain, 11 October 2018. May is set to brief her ministers later over Brexit negotiations. EPA/ANDY RAIN

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός που πρέπει να πείσει τους βουλευτές της για τη συμφωνία, αναμένεται να αντιμετωπίσει νέα πρόταση μομφής από το Εργατικό κόμμα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε σήμερα ότι προτίθεται να προγραμματίσει εκ νέου την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit την εβδομάδα που ξεκινά την 14η Ιανουαρίου.

«Πολλά μέλη αυτού του σώματος ανησυχούν, καθώς πρέπει να πάρουμε σύντομα μια απόφαση» σημείωσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. «Έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσει η συζήτηση την εβδομάδα που ξεκινά την 7η Ιανουαρίου και να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε η ίδια.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν επέκρινε την πρωθυπουργό της χώρας για την απόφασή της να μεταθέσει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit στα μέσα Ιανουαρίουμ λέγοντας ενώπιον των βουλευτών: «Η Βουλή (των Κοινοτήτων) πρέπει να τελειώνει με τη ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές εναλλακτικές. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση, εκτός του… ότι η πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τη στήριξη της κυβέρνησής της».

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι Εργατικοί αναμένεται να καλέσουν ακόμα και σήμερα για μια πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι. Πρόκειται για μια ευρέως συμβολική κίνηση προκειμένου να εντείνει την πίεση στην πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει δυσκολίες για να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η κίνηση του ηγέτη των Εργατικών που αναμένεται σύντομα σύμφωνα με μια πηγή, δεν προκαλεί αυτομάτως ψηφοφορία επί πρότασης μομφής για την πρωθυπουργό, περιπλέκει όμως περαιτέρω την προσπάθειά της να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ. Η πηγή είπε πως η κίνηση αυτή έχει σκοπό να αναγκάσει τη Μει να παραιτηθεί και πως το κόμμα πιστεύει πως μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

«Η πρωθυπουργός αναγκάστηκε να φέρει την πρόχειρη συμφωνία της πίσω στο κοινοβούλιο υπό την απειλή μια πρότασης δυσπιστίας εναντίον της», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κόμματος. «Δεν θα την αφήσουμε κυνικά να εξαντλήσει τον χρόνο προκειμένου να δημιουργήσει τη λάθος επιλογή ανάμεσα στην πρόχειρη συμφωνία της και τη μη συμφωνία. Είναι ντροπή που έχει χαθεί ένας μήνας. Θα έπρεπε να ψηφίσουμε στις 11 Δεκεμβρίου και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες προσπάθειες να αποφευχθεί η απόδοση λογοδοσίας στο κοινοβούλιο.»

Δείτε ακόμη: Δεύτερο δημοψήφισμα Brexit; «Ανεπανόρθωτη ζημιά» απαντά η Τερέζα Μέι