ΔΝΤ: Δεν φεύγει από την Ελλάδα ακόμη κι αν δεν δώσει ούτε ένα ευρώ

ΔΝΤ: Δεν φεύγει από την Ελλάδα ακόμη κι αν δεν δώσει ούτε ένα ευρώ
epa05116646 Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) shakes hands with the Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde (R), during a bilateral meeting at the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 21 January 2016. The overarching theme of the meeting, which is expected to gather some 2,500 leading politicians, UN executives, heads of major corporations, NGO leaders and artists at the annual four-day gathering taking place from 20 to 23 January, is 'Mastering the Fourth Industrial Revolution'. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Τι αποκαλύπτουν για το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον οι δηλώσεις αξιωματούχου του Ταμείου και Ευρωπαίων παραγόντων.

 

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Joerg Decressin, ότι το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικές του κλίματος των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών-Βερολίνου- Ουάσιγκτον.

Μπορεί, το ΔΝΤ να στηρίζει το σχέδιο της Ευρώπης για μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, όπως δηλώνει ο κ. Decressin, «δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα. Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησης».

Τις δηλώσεις του ανώτερου στελέχους του Ταμείου επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, τα οποία εκτιμούν πως, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, το Ταμείο δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον δάνειο», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στελέχη του Ταμείου, υπερθεματίζουν, υποστηρίζοντας πως «εάν το ΔΝΤ χάσει το “πάτημά του” στην Ελλάδα, είναι σα να αποχωρεί και από την Ευρώπη». Συμπληρώνουν, μάλιστα πως «θα στοιχίσει πολύ στην αίγλη και το κύρος του ΔΝΤ να απομείνει σε ρόλο δανειστή αφρικανικών και λατινοαμερικάνικων χωρών, χάνοντας το πεδίο επιρροής του στην Ευρώπη».

Στη βάση αυτών των παραδοχών, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον ιδιότυπο ρόλο του «εν αναμονή δανειστή». Άλλωστε, όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με άμεση γνώση των συζητήσεων, «αυτό επιδιώκει και η Γερμανία, αλλά και οι χώρες του άξονα που τη στηρίζει, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Κομισιόν».

Η φόρμουλα, φαίνεται πως έχει βρεθεί. Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μετέχει στο κουαρτέτο, με ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση, ώστε να ασκεί πίεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι, συνήθως, υπό την πίεση του ΔΝΤ περνούν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις και, στη συνέχεια, πάντα λίγο πριν το ναυάγιο, το Ταμείο υποχωρεί στο θέμα του χρέους και περιμένει την επόμενη αξιολόγηση. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται και στην τρέχουσα αξιολόγηση.

Με δεδομένη, μάλιστα, την καθυστέρηση της Αθήνας να «τρέξει» τα 95 προαπαιτούμενα, αλλά και τις ενστάσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, το παζάρι εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2018.

Ήδη στην έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, το ΔΝΤ στέκεται στο μεγάλο παραγωγικό κενό πολύ χαμηλότερο πραγματικό ΑΕΠ έναντι δυνητικού ΑΕΠ) που εμφανίζει μόνη η Ελλάδα στην ΕΕ, ενώ σταθερά εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ.