Δοκιμαστική πτήση F-16 δίχως πιλότο

Δοκιμαστική πτήση F-16 δίχως πιλότο

Η Boeing αποκάλυψε ότι έχει τροποποιήσει παροπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη για να τα μετατρέψει σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

 

Πρόσφατα, η Boeing ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση δίχως κυβερνήτη στο πιλοτήριο. Δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ήλεγχαν το αεροσκάφος από το έδαφος καθώς πραγματοποιούσε την πτήση από τη βάση του στη Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Boeing πιστεύει ότι η τροποποίηση αυτή θα επιτρέψει μελλοντικά την εκπαίδευση πιλότων, παρέχοντας τους το στόχο πάνω στον οποίο θα μπορούν να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών.

Το αεροσκάφος -που ήταν παροπλισμένο εδώ και 15 χρόνια- πέταξε σε ύψος 40.000 ποδιών με ταχύτητα 1,47 Μαχ. Πραγματοποίησε μια σειρά από ελιγμούς, μεταξύ των οποίων περιστροφή στον άξονα πτήσης και «split S» – ένας ελιγμός όπου το αεροσκάφος γυρίζει ανάποδα και πραγματοποιεί μισή περιστροφή στον κατακόρυφο άξονα,  ώστε να αλλάξει κατεύθυνση. Ο ελιγμός αυτός χρησιμοποιείται στη μάχη για αποφυγή επιθέσεων.

Η Boeing δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο F-16 παρακολουθείτο από δύο μαχητικά αεροσκάφη για κάθε ενδεχόμενο, ενώ το ίδιο το αεροσκάφος είχε εκρηκτικά πάνω του ώστε να αυτοκαταστραφεί σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά. Η εταιρεία προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης πραγματοποιήθηκαν ελιγμοί 7G με όριο τα 9G – που κανονικά μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τους πιλότους.


Διαβάστε ακόμη: Drones: Αλλάζουν τα πάντα;

«Η πτήση ήταν άψογη, όλα λειτούργησαν στην εντέλεια, προσγειώθηκε δίχως προβλήματα. Ίσως η καλύτερη προσγείωση που έχω δει», είπε ο Πωλ Σέζας, επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος. Ο σμήναρχος Ράιαν Ίνμαν, Διοικητής της 82ης Μοίρας Ιπτάμενων Στόχων επίσης έκανε κολακευτικές δηλώσεις για τη δοκιμή: «Ήταν λίγο περίεργο να βλέπεις άδειο πιλοτήριο αλλά η πτήση ήταν άριστη».

Η Boeing είπε ότι έχει κατασκευάσει συνολικά έξι τροποποιημένα F-16, μετονομάζοντάς τα σε QF-16, και ότι ο Αμερικανικός Στρατός σκόπευε να χρησιμοποιήσει ορισμένα εξ αυτών σε δοκιμές με πραγματικά πυρά.

Όμως, ο εκπρόσωπος της εκστρατείας «Σταματήστε Τα Θανατηφόρα Ρομπότ» προειδοποίησε, μιλώντας στο BBC, για τον πειρασμό να χρησιμοποιηθούν τέτοια αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης. «Φοβάμαι ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βάλλουν κατά ανθρωπίνων στόχων στο έδαφος», δήλωσε ο καθηγητής Νόελ Σάρκεϊ. «Με προβληματίζει ιδιαίτερα η υψηλή επιχειρησιακή οροφή και η ταχύτητα με την οποία πετάνε, γιατί μπορεί να μην μπορούν να διακρίνουν με ευκρίνεια τους στόχους που πλήττουν στο έδαφος. Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι αποκαλούμενοι ‘στόχοι’ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη δοκιμή για πολεμικά drones, πράγμα που μας πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην έννοια της αυτοματοποιημένης δολοφονίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη τροποποιούνται για μη επανδρωμένες πτήσεις. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είχε στο παρελθόν τροποποιήσει αεροσκάφη F-4 Phantom για εξάσκηση πάνω σε κινούμενους στόχους.

Διαβάστε ακόμη: Ζητούνται πιλότοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών