Δολοφονία Κασόγκι: Η Τουρκία περνά στην αντεπίθεση με βαριές κατηγορίες κατά του Ριάντ

Δολοφονία Κασόγκι: Η Τουρκία περνά στην αντεπίθεση με βαριές κατηγορίες κατά του Ριάντ
epa07113086 Sahar Zeki a friend of Jamal Khashoggi hold picture of Jamal in front of Saudi Arabian consulate in Istanbul, Turkey, 23 October 2018. Turkish President Erdogan addressed the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi on 23 October 2018, media reported that he said that Turkish investigators have strong evidence that Khashoggi's death was planned, and demanded that the whereabouts of the dead journalist's body be revealed and the suspects face trial in Turkey. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. EPA/SEDAT SUNA

Ανεβάζει τους τόνους η τουρκική κυβέρνηση, την ώρα που η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται «στα σχοινιά».

 

ΔΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν “ερωτήματα” στα οποία πρέπει να απαντήσει το Ριάντ αναφορικά με την έρευνα για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, κυρίως σχετικά με την ταυτότητα των εντολέων της δολοφονίας, αλλά και για το πού βρίσκεται το πτώμα.

“Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Έχουν συλληφθεί 18 άτομα (στη Σαουδική Αραβία), γιατί αυτοί; Ποιος τους έδωσε εντολές; (…) Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί το πτώμα του Τζαμάλ Κασόγκι. Πού βρίσκεται;”, πρόσθεσε.

Ο Κασόγκι εισήλθε στις 2 Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Το Ριάντ τελικά παραδέχθηκε ότι πέθανε στη διάρκεια ενός “καυγά”, όμως η Άγκυρα επιμένει ότι πρόκειται για “πολιτική δολοφονία“. Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα ότι πρόκειται “για μια προμελετημένη ανθρωποκτονία“.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όμως τόνισε ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται προς το παρόν να φέρει την υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Όμως “αν τα διεθνή δικαστήρια αναλάβουν μια πρωτοβουλία”, η Τουρκία θα τους προσφέρει τις πληροφορίες που διαθέτει, εξήγησε ο ίδιος.

Πληροφορίες που διέρρευσαν χθες Τετάρτη στον Τύπο ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας μοιράστηκαν με την επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει αναφορικά με την έρευνα, κυρίως “εικόνες από βίντεο και ηχογραφήσεις”.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Τσαβούσογλου απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, όμως πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα μοιραστεί “τα έγγραφα και τις αποδείξεις που διαθέτει με τις χώρες ή τους θεσμούς που το επιθυμούν”.

Για προμελετημένη ενέργεια κάνει λόγο ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η Τουρκία, οι ύποπτοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι διέπραξαν μια «προμελετημένη» ενέργεια, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εκδόθηκε στο Ριάντ.

Οι έρευνες συνεχίζονται, πρόσθεσε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση αυτή.

Reuters: Η διευθύντρια της CIA άκουσε ηχητικά ντοκουμέντα

Η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ άκουσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εκπρόσωποι της CIA και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν ποια ήταν η εκτίμηση της Χάσπελ για την ηχογράφηση.

Η Χάσπελ, που έφθασε στην Τουρκία τη Δευτέρα, άκουσε μια ηχογράφηση της δολοφονίας του Κασόγκι στη διάρκεια της επίσκεψής της, σύμφωνα με τις πηγές, που μιλούσαν υπό τον όρο ότι δεν θα αποκαλυπτόταν η ταυτότητά τους.

Ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεσμεύθηκε χθες πως οι δολοφόνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για το θέμα.