Δραγασάκης: Μόνο με ρύθμιση του χρέους η έξοδος στις αγορές

Δραγασάκης: Μόνο με ρύθμιση του χρέους η έξοδος στις αγορές

Το μεγάλο στόχο για το ζήτημα του χρέους ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα φτηνής ρευστότητας της ΕΚΤ επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η διαδικασία ρύθμισης του χρέους αποτελεί “κλειδί” για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έξοδο στις αγορές και στόχους πλεονασμάτων μετά το 2018», επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης στην παρέμβασή του στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ “Υπερβαίνοντας την κρίση: Το σχέδιο για Δίκαιη & Βιώσιμη Ανάπτυξη”.

«Η κυβέρνηση διεκδικεί αδιάκοπα τη ρύθμιση του χρέους, όπως άλλωστε ορίζει και η ίδια η συμφωνία. όσοι εναντιώνονται είναι μειοψηφία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όπως σημείωσε, προτεραιότητα είναι η μείωση του φορολογικού βάρους αλλά και η δίκαιη και αναλογική κατανομή του. «”Κλειδί” η πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε πως «η διάζευξη “μικρό ή μεγάλο κράτος” είναι ψευδεπίγραφη», κάνοντας λόγο για «νέο μοντέλο συνεργασίας Δημοσίου, ιδιωτών και κοινωνίας των πολιτών»

Κριτική στο παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος

«Το στρεβλό παραγωγικό υπόδειγμα των προηγούμενων δεκαετιών ήταν όχι μόνο μέρος αλλά υπόβαθρο της κρίσης», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι από την κρατικοδίαιτη, με χρέη “μέσα” και καταθέσεις “έξω”, δραστηριότητα πρέπει να μεταβούμε στην κοινωνικά υπεύθυνη/βιώσιμη επιχειρηματικότητα. «Κράτος Δικαίου, θεσμοί που εμπιστεύονται οι πολίτες και κοινωνία όρθια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία της αγοράς», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα “κόκκινα” δάνεια, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε «ότι η επίλυση του ζητήματος των επιχειρηματικών “κόκκινων δανείων” με αναπτυξιακά κριτήρια θα δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγική οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση, η ανάδειξη του νέου παραγωγικού υποδείγματος είναι προτεραιότητα στο εγχείρημα της εξόδου από την κρίση».

Οι στόχοι για τον τουρισμό

Στόχος για τον τουρισμό είναι η διαμόρφωση μιας νέας συνεκτικής στρατηγικής για τον κλάδο με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία , ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός μπορεί να είναι μοχλός ανάταξης της ευρύτερης οικονομίας ως πυρήνας παραγωγικών συμπλεγμάτων και παραγωγικών διασυνδέσεων.