Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου

Άνοιξε τις πύλες του το Πολυτεχνείο για την 45η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης - Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν το Σάββατο.

Από το πρωί έχει ανοίξει τις πύλες του το Πολυτεχνείο, για τον καθιερωμένο εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, για πρώτη φορά, το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, το κτίριο Αβέρωφ, τελεί υπό κατάληψη από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μάλιστα έχουν κρεμάσει δικό τους πανό στο κτίριο. Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, με ανακοίνωση της, καταδίκασε την κατάληψη και έκανε έκκληση να αποχωρήσουν από το κτίριο.

«Ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του ’73, και γίνεται με μαζική λαϊκή συμμετοχή στην τριήμερη διάρκειά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Επιτροπή Εορτασμού θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες και ζητά την άμεση αποχώρηση των ομάδων που παραμένουν στο κτίριο και προβαίνουν σε αυτές». 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας 

Περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς έχει επιστρατεύσει η ΕΛ.ΑΣ για τις εκδηλώσεις της 45ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, στο κέντρο θα βρίσκεται συγκεντρωμένη μεγάλη αστυνομική δύναμη, η οποία θα επικεντρωθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς και σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Ταυτόχρονα τίθενται από σήμερα σε ισχύ και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από τοΠολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και το Σάββατο την ημέρα της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Κλείνουν το μεσημέρι του Σαββάτου σταθμοί του μετρό στο κέντρο

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους σταθμούς «Μέγαρο Μουσικής», ο οποίος θα κλείσει στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα», που θα κλείσουν στις 16:30.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφού προηγηθεί νέα σχετική εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ προς τους εργαζομένους του Δημοσίου

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγωνιστές της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη 1973, καθώς και στην πορεία, που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018, προς την Αμερικανική Πρεσβεία (3.30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος,), αλλά και στις εκδηλώσεις μνήμης σε άλλες πόλεις της χώρας, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ΑΔΕΔΥ, πιστή στα οράματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συνεχίσουμε ανυποχώρητοι των αγώνα ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές που και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες».