Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν

Στους 3.621 νεκρούς ο επίσημος απολογισμός των αρχών στις Φιλιππίνες - Τεράστια στρατιωτική επιχείρηση για τη διανομή βοήθειας και μεταφορά των επιζώντων.

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το μακάβριο έργο της ανεύρεσης νεκρών στα χαλάσματα των κτιρίων που ο τυφώνας στην κυριολεξία ισοπέδωσε στο πέρασμά του.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έφθασε τους 3.621 νεκρούς, σύμφωνα με κυβερνητική υπηρεσία – αριθμός που προσεγγίζει τους 4.460 νεκρούς που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ο Ρεϊνάλντο Μπαλίντο, αξιωματούχος του Eθνικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, διευκρίνισε επίσης ότι 1.140 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Ο Μπαλίντο εξήγησε ότι η αύξηση αυτή καταγράφηκε ύστερα από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στην αρμόδια υπηρεσία από τοπικές αρχές που δεν είχαν ακόμη προχωρήσει στην καταμέτρηση των θυμάτων.

Αρχές και διασώστες δηλώνουν ότι οι σοροί που περισυνελέγησαν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. «Είναι ένα μόνο μέρος του συνολικού απολογισμού ο οποίος παραμένει αδιευκρίνιστος. Πολλοί νεκροί βρίσκονται κάτω από βουνά ερειπίων», δηλώνουν.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε τις κεντρικές Φιλιππίνες, κυρίως τα νησιά Λέιτε και Σαμάρ των οποίων ορισμένες πόλεις ισοπεδώθηκαν, άφησε πίσω του χιλιάδες άστεγους, χωρίς νερό και τροφή και τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι η ασφαλής διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και η τεράστια επιχείρηση ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών.

1/6

Οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται από σήμερα με ταχύτερο ρυθμό, καθώς έφθασε στη χώρα δύναμη του αμερικανικού στρατού και ναυτικού εξοπλισμένη με εξελιγμένης τεχνολογίας μέσα. Οι Αμερικανοί εκφόρτωσαν σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια στο αεροδρόμιο της Τακλομπάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις του Ειρηνικού ανακοίνωσαν επίσης την ανάπτυξη 1.000 Πεζοναυτών στις Φιλιππίνες για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις έκτακτης βοήθειας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Χαϊγιάν που άφησε πίσω του ολοκληρωτική καταστροφή. Εννιακόσιοι Πεζοναύτες της 31ης εκστρατευτικής μονάδας των πεζοναυτών θα αναχωρήσουν από την Ιαπωνία με δύο αμφίβια πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Germantown και το Ashland, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τα πλοία αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους σε περίπου έξι ημέρες.

Τα πλοία αυτά θα μεταφέρουν στην πληγείσα χώρα και βαρύ εξοπλισμό όπως εκσκαφείς, ανατρεπόμενα φορτηγά, γερανούς, αμφίβια οχήματα εφόδου, ερπυστριοφόρα οχήματα που μπορούν να λειτουργούν στην ξηρά και στη θάλασσα, γεννήτριες και δεξαμενές πόσιμου νερού.

Οκτώ ελικόπτερα τύπου MV-22 Osprey αναμένεται επίσης να αναχωρήσουν για το διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλας μέσα στις επόμενες ημέρες, διπλασιάζοντας έτσι τον αριθμό των Osprey που διατίθενται στην περιοχή. Οι πεζοναύτες θα αναλάβουν την εκκαθάριση των δρόμων και την αποκατάστασή τους, όπως και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.

Η ανακοίνωση της άφιξής τους έγινε λίγες ώρες μετά την άφιξη στις Φιλιππίνες του αεροπλανοφόρου Τζορτζ Ουάσινγκτον, με 5.000 ναύτες, που μεταφέρει εξοπλισμό και μπορεί να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη και τεχνογνωσία.

Είναι ένα από τα οκτώ αμερικανικά πολεμικά πλοία που έχουν βρίσκονται ανοιχτά των νησιών που έχουν πληγεί και μετέχουν στην «Επιχείρηση Νταμαγιάν» που σημαίνει «αλληλεγγύη». Ο αμερικανικός στολίσκος διαθέτει 21 ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να είναι γενναιόδωροι στις δωρεές τους προς την πρώην αμερικανική αποικία στη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Έτος ακραίων καιρικών φαινομένων το 2013