Δραματική πτώση για τα κέρδη της Ford

Δραματική πτώση για τα κέρδη της Ford

Δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως φάνηκε και από τα οικονομικά της στοιχειά, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η έμφαση σε ακριβά προϊόντα αλλά και οι συνεχείς ζημιές στο εξωτερικό, οδήγησαν σε μείωση της τάξεως του 98% στα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο. Αναλυτικότερα τα κέρδη ανέρχονται σε 52 εκατ. δολάρια (1 σεντ η μετοχή) από 3.4 δισ. δολάρια που ήταν την περασμένη χρονιά.

Ενώ οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια δραματική πτώση των κερδών της Ford, η ίδια η εταιρεία περίμενε πολύ χαμηλότερα κέρδη, έπειτα από την αλλαγή του κλασσικού της μοντέλου F-150 pickup σε αλουμίνιο, αλλά και την οικονομική αστάθεια στη Βενεζουέλα, που είχε ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η μεταφορά χρημάτων εκτός χώρας για να αγοραστούν ανταλλακτικά για την παραγωγή.

Τα προ φόρων λειτουργικά κέρδη της Ford για το τρίμηνο ήταν 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 1.3 δισεκατομμύρια της περασμένης χρονιάς. Συνολικά για το έτος, η Ford είχε κέρδη 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια προ φόρων κέρδη, έναντι των 8.6 του 2013, ποσοστό πολύ καλύτερο από τα 6 δισεκατομμύρια δολαρίων που προέβλεπαν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Mark Fields, χαρακτηρίζει τη χρονιά ως «σταθερή, αλλά απαιτητική», αφού η Ford έχασε σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα του μεριδίου αγοράς, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν 24 νέα προϊόντα σε όλο τον κόσμο, πιστεύοντας πως τα κέρδη προ φόρων για το 2015 θα ανέλθουν σε 8.5-9.5 δισεκατομμύρια.