DW: Ο ρόλος Τσίπρα στην ένωση της γερμανικής αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία

DW: Ο ρόλος Τσίπρα στην ένωση της γερμανικής αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία
epa07156372 (L-R) German Minister of Justice and candidate for the European elections Katarina Barley, Portuguese Prime Minister Antonio Costa Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Social Democratic Party (SPD) chairwoman and faction chair in the German parliament Bundestag Andrea Nahles and the president of the European S&D group, Udo Bullmann, pose at the end of a workgroup meeting during the Social Democrats debate camp (Debattencamp) in Berlin, Germany, 10 November 2018. Members of the Social Democratic Party gather for two days, to discuss in workshops and panel events, Social Democratic topics for the future of the party. EPA/CLEMENS BILAN

Σε πλήρη ετοιμότητα οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Το Σάββατο οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες αποχαιρέτησαν οριστικά την Ατζέντα 2010 του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Θα αφήσουμε πίσω μας το Χαρτς 4», δηλαδή την πολιτική των κοινωνικών περικοπών, δήλωσε η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες μπροστά σε 2500 χιλιάδες μελών και οπαδών του κόμματος που συναντήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο για συζητήσουν τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Προκειμένου να αναχαιτίσει την καθοδική πορεία στις εκλογικές αναμετρήσεις και να αποτρέψει την «Πασοκοποίηση», το SPD στρέφεται προς τα αριστερά. Ένδειξη αυτής της αλλαγής πλεύσης ήταν και η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στην εκδήλωση. Ο πρώτος θεωρείται ως το πρόσωπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ ο δεύτερος κυβερνά με τη στήριξη αριστερών κομμάτων και των Πρασίνων.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί με την Αριστερά την Ευρώπη, δηλώνει ο γ.γ. του SPD στην Deutsche Welle.

Μιλώντας με την Deutsche Welle o ΓΓ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, αιτιολόγησε τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση πρωτίστως με την άνοδο λαϊκίστικων και ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνει «ένα σοβαρό μήνυμα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά. Γι αυτόν το λόγο έχουμε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, αλλά θέλουμε όμως να οικοδομήσουμε μαζί την Ευρώπη και για αυτό είναι καλό που βρίσκεται εδώ.»

Σίγουρος για τη συνεργασία ο Α. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε μεν στην ομιλία του σε αυτή την προσδοκία συνεργασίας, αλλά δεν απέφυγε να επικρίνει την Σοσιαλδημοκρατία για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν. Ενώ τόνισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε, προφανώς εννοώντας την Ατζέντα 2010, ότι αυτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουν τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα. Σε διαφορετική περίπτωση οι αλλαγές θα αποδειχθούν για τα προοδευτικά κόμματα «καταστροφικές». Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πολιτικής είναι «η Αριστερά να χάνει την κοινωνική της βάση στην Ευρώπη – και όχι μόνο.» «Το χειρότερο» είναι ότι το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν λαϊκίστικες, ακροδεξιές και «απροκάλυπτα φασιστικές» δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια έχουν «επικίνδυνα» αυξήσει τη δύναμη τους. Εξ’ ου και η αναγκαιότητα η Αριστερά «να εφαρμόσει, όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας.»

Δεδομένου του κινδύνου της ανόδου των «δυνάμεων του μίσους» ο Αλέξης Τσίπρα κάλεσε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Οικολόγους να «παραμερίσουν τις διαφορές τους» και να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική προκειμένου να σώσουν το «κοινό σπίτι που βρίσκεται σε κίνδυνο». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σίγουρος ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων «θα έρθει από τα κάτω και θα έρθει κάποια στιγμή ως αναγκαιότητα στις πολιτικές ηγεσίες.»

Όχι στην κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές

Την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων υποστήριξε στην εκδήλωση του SPD και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα. Παράλληλα επεσήμανε όμως πως στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πρέπει τα πολιτικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε κόμματος να μένουν διακριτά. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Πορτογαλίας όπου η κυβέρνηση του στηρίζεται από το Αριστερό Μπλοκ, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους επεσήμανε ότι «κλειδί για την επιτυχία» αυτού του εγχειρήματος είναι ότι «το κάθε κόμμα διατηρεί τη δική του ταυτότητα, χωρίς να μπει στον πειρασμό να επικαλύψει τον πολιτικό χώρο των άλλων. Αυτό μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη μας όχι εις βάρος των εταίρων, αλλά εις βάρος των αντιπάλων μας.»

Πάντως, για τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, συνεργασία με την Αριστερά δεν σημαίνει κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές. «Θέλουμε να συνεργαστούμε, θέλουμε την κοινή δράση με την Αριστερά ενάντια στον διχασμό της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται για μια κοινή λίστα», δήλωσε στη Deutsche Welle ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Πάντως, με τη δημόσια παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρική εκδήλωση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επισημοποιείται πλέον ο διάλογος που διεξάγεται στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Οικολόγους.

Πηγή: Deutsche Welle