ΑΙ Superpowers: ΗΠΑ vs Κίνα – Ποια πλευρά θα κρατήσει τα «σκήπτρα» της τεχνητής νοημοσύνης;

ΑΙ Superpowers: ΗΠΑ vs Κίνα – Ποια πλευρά θα κρατήσει τα «σκήπτρα» της τεχνητής νοημοσύνης;
epa06800466 The word 'Data' at the IBM booth at the CeBIT computer fair in Hanover, northern Germany, 11 June 2018. About 2,500 exhibitors at the fair present their latest developments in computing, intelligent automotive solutions, artificial intelligence and cloud based services from 11 to 15 June. The 2018 CeBIT in Hannover follows a new concept focusing more on events and conferences. EPA/FOCKE STRANGMANN

O πρώην επικεφαλής της Google για την Κίνα αναλύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που το Πεκίνο διαθέτει έναντι της Σίλικον Βάλει.

του Clay Chandler

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και τα δύο κράτη θα αποτελέσουν τις δύο «υπερδυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης», αναγκάζοντας τις μικρότερες χώρες να επιλέξουν μεταξύ ανταγωνιστικών τεχνολογικών μπλοκ.

Αυτή είναι η ανησυχητική προοπτική που σκιαγράφησε ο πρώην επικεφαλής της Google για την Κίνα, Kai-Fu Lee, στο AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order, ένα συναρπαστικό βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα.

Το βιβλίο αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο. Ο Lee γνωρίζει το αντικείμενο για το οποίο γράφει. Γεννημένος στην Ταϊβάν και σπουδαγμένος στο Carnegie Mellon, είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης και έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους venture capitalists της Κίνας.

To AI Superpowers αμφισβητεί την κατεστημένη άποψη ότι η Κίνα, η οποία τώρα υστερεί έναντι των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα μπορέσει τάχα να αποκτήσει τη μοναδική ικανότητα της Silicon Valley να προσελκύει τα καλύτερα μυαλά και να τα ενθαρρύνει να σκέφτονται ελεύθερα. Σύμφωνα με την άποψη του Lee, το όραμα και τα πρωτοποριακά προγράμματα moonshots είναι υπερτιμημένα επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μετατοπίζεται από μια «Εποχή της Ανακάλυψης», στην οποία τον κρισιμότερο ρόλο παίζουν λαμπροί ερευνητές και ανακαλύψεις, προς μια «Εποχή της Εφαρμογής», στην οποία οι μηχανικοί πρέπει να είναι απλώς ικανοί, και όχι ιδιοφυΐες. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη στις μέρες μας, υποστηρίζει ο Lee, είναι η πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων – όπου το πλεονέκτημα της Κίνας είναι συντριπτικό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο μέγεθος της Κίνας: η χώρα έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου, δηλαδή περίπου τρεις φορές τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Οφείλεται, επίσης, στο ότι οι Κινέζοι καταναλωτές διοχετεύουν περισσότερες καθημερινές δραστηριότητές τους στα κινητά τηλέφωνα απ’ ό,τι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ (παράγοντας έτσι περισσότερα και πλουσιότερα δεδομένα ανά χρήστη) και φαίνεται να έχουν λιγότερους δισταγμούς να ανταλλάξουν την ιδιωτικότητα με την ευκολία.

Ο Lee πιστεύει επίσης ότι το «υπερ-ανταγωνιστικό επιχειρηματικό τοπίο» της Κίνας, σε συνδυασμό με την κρατική στήριξη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της Κίνας.

Ο Lee αυτοπροσδιορίζεται ως τεχνο-αισιόδοξος. Όμως, τονίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανησυχητικές γεωπολιτικές επιπτώσεις. «Όποιο κι αν είναι το χάσμα μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», προειδοποιεί, «αυτές οι διαφορές θα ωχριούν σε σύγκριση με το χάσμα μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων της τεχνητής νοημοσύνης απ’ τη μια πλευρά, και του υπόλοιπου κόσμου από την άλλη». Άλλες χώρες «θα σπεύδουν να μαζέψουν τα …ψίχουλα απ’ το τραπέζι, ενώ αυτές οι υπερδυνάμεις θα αυξάνουν την παραγωγικότητα των εγχώριων οικονομιών τους και θα εξασφαλίζουν κέρδη απ’ όλο τον πλανήτη».