Εάν έμπαινε η Uber στο Χρηματιστήριο θα άξιζε περισσότερα από Ford, Chrysler και General Motors μαζί!

Εάν έμπαινε η Uber στο Χρηματιστήριο θα άξιζε περισσότερα από Ford, Chrysler και General Motors μαζί!
epa06355410 (FILE) - An image showing an Uber app on a mobile phone in central London, Britain, 22 September 2017. Media reports on 28 November 2017 state Japanese Softbank corporation may be close to offering Uber's existing shareholders to buy their shares in Uber for a valuation of some 48 billion USD, meaning the shareholders would be paid some 30 per cent less per share than what was paid when Uber raised funds for the last time. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό υπολογίζουν οι Goldman Sachs και Morgan Stanley για την υπηρεσία που έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν υποβάλλει στην Uber προτάσεις αποτίμησης αξίας που ανεβάζουν την εκτιμώμενη αξία της γνωστής υπηρεσίας διαμοιρασμού διαδρομών στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το νούμερο αυτό είναι υψηλότερο από τη συνδυαστική αποτίμηση αξίας των Ford, General Motors και Fiat Chrysler (!)

Επιπλέον, η αποτίμηση αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη που εξασφάλισε η Uber σε έναν γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες.

Η Uber έχει πει ότι στόχος της είναι να προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά στο δεύτερο μισό του 2019. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς του χρόνου. Μία πηγή ανέφερε στη Journal ότι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την Uber να υποβάλλει την αίτηση αρχικής δημόσιας προσφοράς νωρίτερα επειδή υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά για αρχικές δημόσιες προσφορές θα επιβραδυνθεί στη συνέχεια.

Η Morgan Stanley όρισε την αποτίμηση αξίας της εταιρείας στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η αντίστοιχη αποτίμηση της Goldman Sachs ήταν ελαφρώς χαμηλότερη. Στις προτάσεις τους, οι τραπεζίτες εκτιμούν την αξία της Uber Eats στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το τελευταίο έτος, η Uber έχει βρεθεί στη δίνη μιας σειράς σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων και κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ο συνιδρυτής της, Travis Kalanick, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η εταιρεία φαίνεται να ανακάμπτει, με τον νέο CEO της, Dara Khosrowshahi, να λέει ότι η εταιρεία θέλει να προσφέρει σε όλους τους οδηγούς της ασφάλιση και άλλες επαγγελματικές παροχές.

Η Uber ίσως να μην είναι η μόνη υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του χρόνου. Ο βασικός ανταγωνιστής της, η Lyft, σκέφτεται επίσης να προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά το 2019, σύμφωνα με μια σειρά δημοσιευμάτων.

Πηγή: fortune.com