Easyjet vs Ryanair: Αερομαχίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

Easyjet vs Ryanair: Αερομαχίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα

Οι δύο low-cost αεροπορικές εταιρείες ποντάρουν αρκετά στο φαινόμενο «greek islands» για το καλοκαίρι του 2014.

Σχεδόν αθόρυβα οι αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται για τη νέα τουριστική περίοδο του 2014. Με την Aegean -με αφορμή τη συγχώνευσή της με την Olympic Air- να έχει ανακοινώσει σε βασικές γραμμές τους στόχους της για την επόμενη χρονιά, το «μπαλάκι» πάει στις εταιρείες χαμηλού κόστους που αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πόλο διακίνησης επιβατών.

Μόλις χθες η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα συνδέσει το Δουβλίνο με τα Χανιά. Πρόκειται ιστορικά για την πρώτη πτήση που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από την Ιρλανδία προς την Ελλάδα και δεν αποκλείεται, καθώς η ιρλανδική οικονομία ανακάμπτει, να ακολουθήσουν και νέες συνδέσεις με ελληνικούς προορισμούς. H πτήση που θα ξεκινήσει από 1η Απριλίου (δύο φορές την εβδομάδα) θα προστεθεί στις 26 που ήδη πραγματοποιεί από και προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», με δύο από αυτές να είναι σε ετήσια βάση (Θεσσαλονίκη και Πάφο).

Έχοντας πάρει την απόφαση να δημιουργήσει μόνιμη βάση στα Χανιά, η Ryanair αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την τουριστική περίοδο της περιοχής, και η μόνη εταιρεία που ετοιμάζει απάντηση είναι η ενισχυμένη πλέον Aegean, η οποία θα συνδέσει μέσα στο 2014 τον νομό Χανίων με δώδεκα επιπλέον προορισμούς. Η βασική της ανταγωνίστρια Easyjet παραμένει με ένα μόνο δρομολόγιο, αυτό που συνδέει την κρητική πόλη με το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου την τουριστική περίοδο.

Διαβάστε ακόμη: Νέα «easy» βήματα για τον Sir Stelios

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ryanair, η οποία εισήλθε με αρκετή καθυστέρηση στην Ελλάδα, έχει καταφέρει και έχει πάρει «κεφάλι» από τη βασική της ανταγωνίστρια στην ευρωπαϊκή αγορά, Easyjet. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009, πριν εισέλθει η Ryanair στην ελληνική αγορά, η Easyjet είχε παρουσία σε επτά αεροδρόμια και πραγματοποιούσε 22 πτήσεις από και προς αυτά.

Την περασμένη χρονιά η easyjet κατάφερε να επεκτείνει την παρουσία της σε έντεκα αεροδρόμια (Αθήνα, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κεφαλονιά, Κως, Ζάκυνθος) με 52 πτήσεις. Αντίστοιχα, η Ryanair πραγματοποίησε 69 πτήσεις από τα οχτώ αεροδρόμια που δραστηριοποιούταν το 2012 (Κέρκυρα, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κεφαλονιά, Κως, Πάτρα, Ρόδος), ενώ τα στοιχεία του 2013 θα δείξουν ότι η ψαλίδα ανοίγει κι άλλο. Μόνο στα Χανιά οι πτήσεις από 15 που ήταν, όπως προαναφέρθηκε, έχουν εκτοξευθεί μέσα σε ένα χρόνο σε 26.

Διαβάστε ακόμη: Βολές της Ryanair προς «Ελ. Βενιζέλος» και Αegean

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Easyjet παραδίδει τα όπλα στην ελληνική αγορά. Ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου η εμπορική διευθύντρια του ομίλου Καθ Λιν είχε αναφέρει ότι τα ελληνικά νησιά θα είναι από τους προορισμούς του 2014 που θα ενισχύσουν την παρουσία τους, πληροφορία που αποδείχθηκε ότι είχε βάση, καθώς έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται τα πρώτα νέα δρομολόγια προς ελληνικούς προορισμούς.

Όπως είχε γράψει το Fortunegreece.com στις 24 Οκτωβρίου, στη νέα τουριστική περίοδο το Εδιμβούργο θα συνδέεται με το Ηράκλειο και η Γλασκόβη με την Κω. Παράλληλα στο θερινό πρόγραμμα του 2014 έχουν προστεθεί από την Easyjet τα δρομολόγια Νάπολη-Μύκονος από 1η Ιουλίου, δύο φορές την εβδομάδα και Νάπολη-Κέρκυρα από 2 Ιουλίου, επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: 2014: Xρονιά ανατροπών για τις μεταφορές στην Ελλάδα