Education Forward: Πώς να διεκδικήσετε τις δουλειές του μέλλοντος

Education Forward: Πώς να διεκδικήσετε τις δουλειές του μέλλοντος

Στις 5 Μαΐου διοργανώνεται στη χώρα μας το «Διεθνές Συμπόσιο EDUCATION FORWARD» για τα 50 χρόνια του IB. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις έγκειται στην ετοιμότητά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει η εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και φυσικά στην ικανότητά τους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Όσο και αν η τεχνολογία συνιστά το μεγαλύτερο «όπλο» για την ανάπτυξή τους, τίποτα δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρχουν υψηλά καταρτισμένα στελέχη.

Με δεδομένο ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στην οποία κινούμαστε και δραστηριοποιούμαστε ως «Πολίτες του Κόσμου», ένα είναι βέβαιο: ότι θα διαπρέψουν μόνο εκείνοι που θα έχουν εφοδιαστεί με τα κατάλληλα προσόντα. Το ρητό «η γνώση είναι δύναμη» αντικατοπτρίζει απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και υπενθυμίζει ότι η σωστή εκπαίδευση λειτουργεί ως «διαβατήριο» στον εργασιακό μας βίο.

Η χώρα μας ακολουθώντας τα βήματα άλλων χωρών του εξωτερικού, έστω και καθυστερημένα, έχει υιοθετήσει το ΙΒ Diploma, ένα σύστημα που δεν αλλοιώνει το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών, αλλά παρέχει πρόσθετα εκπαιδευτικά εργαλεία στα χέρια καθηγητών και μαθητών προκειμένου οι δεύτεροι να αυξήσουν στον υπέρτατο βαθμό την απόδοσή τους.  Επί της ουσίας τα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού International Baccalaureate  ενισχύουν τους μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους και να εισαχθούν στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

«Το ΙΒ έχει μετασχηματίσει τον τρόπο της εκπαίδευσης και είναι ό,τι πιο καινοτόμο και πρόσφατο υπάρχει στον χώρο της αξιολόγησης των μαθητών. Πρόκειται για μια καινοτομία που έχει λάβει παγκόσμιο βραβείο, η οποία δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να λάβουν ένα διεθνές πιστοποιητικό», τόνισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Adrian Kearny, Διευθυντής του ΙΒ World Schools, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συμπόσιο EDUCATION FORWARD για τα 50 χρόνια του IB στα Εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων».

Τα οφέλη από τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πολλαπλά. Το πιο βασικό στοιχείο είναι ότι λειτουργεί ως πρόδρομος για τη δουλειά που θα χρειαστεί να κάνουν οι μαθητές στο πανεπιστήμιο αργότερα. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται, μέσα από την πειθαρχία, στο να είναι περισσότερο αποδοτικοί σε αντίξοες και στρεσογόνες συνθήκες, όπως αυτές των εξετάσεων.

Όπως επισημάνθηκε, το πρόγραμμα δεξιοτήτων ξεκινά στα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού και φτάνει μέχρι και την γ’ λυκείου. «Οι μαθητές θέτουν τους στόχους και είναι και εκείνοι που τους υλοποιούν. Η επιτυχία του IB Diploma είναι ότι μπορούμε να δούμε άμεσα τις δυνατότητές τους και να εκτιμήσουμε το πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 4.800 σχολεία διεθνώς, 40% εκ των οποίων είναι δημόσια, κυρίως στην Αμερική, το Περού, την Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Μαλαισία.

«Τέλη Μαΐου θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις που θα διεξαχθούν παράλληλα σε όλο τον κόσμο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μιλάμε για μια διεθνή κατοχύρωση που πιστοποιεί τις γνώσεις τους στα αγγλικά σε οοκτώ θεματικές περιοχές. Δεν είναι ελιτίστικο προϊόν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποδίδουν στο μέγιστο, και να αποκτήσουν κριτική ικανότητα», τόνισε ο κ. Kearny.

Πρόσθεσε πως ο φορέας του είναι ανοιχτός στο διάλογο και τη συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, έτσι ώστε οι απόφοιτοι που θα βγουν να είναι έτοιμοι για τις δουλειές του μέλλοντος.

Σημειώνεται πως το συμπόσιο EDUCATION FORWARD, που θα λάβει χώρα στις 5 Μαΐου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο απευθύνεται σε γονείς και μαθητές ώστε να γνωρίσουν όλες τις καινοτομίες στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ το δεύτερο απευθύνεται σε Πανεπιστημιακούς εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας και σε εκπαιδευτικούς, ώστε να δουν στην πράξη πως αυτές οι καινοτομίες μπορούν να εισαχθούν και στην ελληνική εκπαίδευση και πως βοηθούν τα παιδιά στις μετέπειτα Πανεπιστημιακές τους σπουδές.