ΕΕ: Η προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστροφή μεταρρυθμίσεων

ΕΕ: Η προληπτική πιστωτική γραμμή μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστροφή μεταρρυθμίσεων

Όχι μόνο αχρείαστη, αλλά και επικίνδυνη να αναστρέψει μεταρρυθμίσεις είναι η υιοθέτηση μια προληπτικής πιστωτικής γραμμής, λένε ευρωπαϊκές πηγές.

Περισσότερο αντίθετες ακόμη και από την Κυβέρνηση εμφανίζονται οι Βρυξέλλες στο ενδεχόμενο υιοθέτησης μια προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Αθήνα μετά το τέλος του προγράμματος.

Στις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους εκφράζουν την άποψη ότι κάθε είδους προληπτική πιστωτική γραμμή εκτός από μια συνέχιση του μνημονίου με άλλο όνομα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστροφή μεταρρυθμίσεων.

Τούτο δε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι μετά το τέλος και της προληπτικής πιστωτικής γραμμής η Κυβέρνηση θα έθετε πια τέλος σε κάθε είδους αιρεσιμότητα που αφορά πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ο δεύτερος είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος από μια τέτοια κίνηση την στιγμή που όλοι ομολογούν στις Βρυξέλλες ότι πλέον πρέπει να τελειώσουν με τα ελληνικά προγράμματα.

Στο επιχείρημα της ΤτΕ ότι με την παράταση του προγράμματος μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής οι τράπεζες θα εξασφάλιζαν την παράταση και του Waiver για τα ελληνικά ομόλογα, η απάντηση είναι ότι το επιπλέον κόστος είναι πολύ μικρό.

Τούτο με δεδομένο ότι τα ενέχυρα που μπορούν να βάλουν οι τράπεζες με ομόλογα του δημοσίου δεν ξεπερνούν τα 4-5 δισ. ευρώ και άρα η μη χρήση τους θα οδηγούσε σε δανεισμό από τον ELA για ένα ίδιο ποσό. Η διαφορά,  όμως, από το επιπλέον τόκο για ένα χρόνο δεν ξεπερνά τα 30 -50 εκ ευρώ ποσό μηδαμινό σε σχέση με το συνολικό χρέος της χώρας.

Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις
Ωστόσο οι επαφές με τις Βρυξέλλες δεν είναι εντελώς ανέφελες. Υπάρχουν ακόμη περίπου 10 από τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης τα οποία γεννούν προβληματισμό.

Το πιο σοβαρό ανάμεσα τους είναι η τελική κρίση για την εφαρμογή των μέτρων της διετίας 2019-2020, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ.

Ένα δεύτερο θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες που είναι δύσκολο τεχνικό θέμα και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λάθος ιδεοληψίες παρά την πρόοδο τον τελευταίο καιρό.

Οι πλειστηριασμοί
Στο θέμα των πλειστηριασμών που καθυστερεί ακόμη την καταβολή της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Κοινοτικοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι ήταν πολύ «σκληροί» και απαιτητικοί με την Ελλάδα. Τούτο διότι παρότι η απαιτούμενη νομοθεσία είχε υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση, οι θεσμοί συνέχιζαν να πιέζουν για την εφαρμογή του θεσμού των πλειστηριασμών που είναι θέμα κυρίως των τραπεζών.

Πηγή: News247.gr