ΕΕ και Βρετανία τα βρήκαν σε 2 λεπτά για τη μεταβατική περίοδο του Brexit

ΕΕ και Βρετανία τα βρήκαν σε 2 λεπτά για τη μεταβατική περίοδο του Brexit
epa06483739 EU Chief negotiator for Brexit, Michel Barnier (L) and Chancellery Minister and Minister for European Union Affairs, Media, Art and Culture, Gernot Bluemel (R), attend an European general affairs council on Article 50 in Brussels, Belgium, 29 January 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τι ακριβώς θα συμβεί σε διάστημα 21 μηνών από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το «διαζύγιο».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να προσφέρει στη Βρετανία μια μεταβατική περίοδο 21 μηνών την ερχόμενη χρονιά μετά το Brexit, στη διάρκεια της οποίας θα διατηρήσει το «status quo» της συμμετοχής της στην ΕΕ χωρίς να έχει ψήφο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι υπουργοί χρειάσθηκαν μόλις δύο λεπτά για να υιοθετήσουν την κοινή στάση που είχε εκπονηθεί από αξιωματούχους, ανέφερε στο Twitter η Ζαμπίνε Βέγιαντ, η αναπληρώτρια του ευρωπαίου διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ – γεγονός ενδεικτικό της προσπάθειας των άλλων 27 κρατών μελών να παραμείνουν ενωμένα στις συνομιλίες.

Η προσφορά, σημείωσε η Βέγιαντ, ήταν: «Μεταβατικό status quo χωρίς θεσμική εκπροσώπηση, που θα διαρκέσει από την ημερομηνία του Brexit μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020».

Οι 27 «έδωσαν μια νέα εντολη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπραγματευθεί μια μεταβατική περίοδο με το Ηνωμένο Βασίλειο», ανακοίνωσε επίσης στο Twitter η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Τι ακριβώς συμφώνησαν οι υπουργοί  των 27

Η μεταβατική περίοδος που συμφωνήθηκε προτείνεται να καλύπτει το διάστημα μεταξύ της επομένης του Brexit (δηλαδή της 30ης Μαρτίου 2019) και της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Ο στόχος αυτής της μεταβατικής περιόδου είναι να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή στους κανόνες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λίγο μετά τις 30 Μαρτίου 2019, την πρώτη ημέρα της Brexit. Θα συμβάλει επίσης στην προετοιμασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο μέλλον.

Σύμφωνα με τη θέση της ΕΕ, κατά τη μεταβατική περίοδο το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «σαν να ήταν κράτος-μέλος». Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει επίσης να υπόκειται στις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, «συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ».

Στον αντίποδα, όμως, «το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ήδη τρίτη χώρα, δεν θα συμμετέχει πλέον στα θεσμικά όργανα και στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική και τις διεθνείς συμφωνίες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει δεσμευμένο από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η ΕΕ, ενώ δεν θα συμμετέχει πλέον σε οποιαδήποτε όργανα δημιουργηθούν από τις εν λόγω συμφωνίες. Όπως αναφέρει, δε, η διαπραγματευτική εντολή, «δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες)», κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με την εμπορική και δασμολογική πολιτική της ΕΕ «και να διασφαλίζει ότι όλοι οι έλεγχοι της ΕΕ διεξάγονται κανονικά στα σύνορα».