Ευφορία στις διεθνείς αγορές από το σενάριο τελικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Ευφορία στις διεθνείς αγορές από το σενάριο τελικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Άνοδο σημειώνουν οι μετοχές στα χρηματιστήρια, με τον διεθνή Τύπο να βλέπει ευτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Τραμπ -Σι Τζινπινγκ.

 

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία ακόμα και αυτό τον μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ίσως καταλήξουν σε μια επίσημη εμπορική συμφωνία γύρω στις 27 Μαρτίου, δεδομένης της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν θετικά στην εξέλιξη αυτή, με τις ευρωπαϊκές αγορές να ακολουθούν την ανοδική πορεία των ασιατικών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,1%.

«Η ανάκαμψη της αγοράς είναι αποτέλεσμα της προοπτικής για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και της παύσης στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο Ρούπερτ Τόμσον, επικεφαλής ανάλυσης στη βρετανική εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Kingwood.

Στην Ασία, οι κινεζικές μετοχές ήταν αυτές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο με τον δείκτη των blue-chip να ενισχύεται έως 3%. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,4% ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 0,7%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,3%. Ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο άνω του 1%.

Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι κρίσιμος μήνας για τις παγκόσμιες αγορές. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί μιας συμφωνίας για το Brexit, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) που θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για τα σχέδιά της για τα επιτόκια ενώ αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας εβδομάδας. Σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,16% στο 96,677. Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση 0,25% στο 1,1334 δολάριο.