Έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης από την Κω που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Έφυγε από τη ζωή ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης από την Κω που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ο 77χρονος είχε τιμηθεί για τη δράση του με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

 

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

Τσίπρας: Η προσφορά του θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς

“Ο Διονύσης Αρβανιτάκης στάθηκε καθημερινά και έμπρακτα με αλληλεγγύη στο πλευρό των κατατρεγμένων προσφύγων, μέχρι το τέλος της ζωής του. Η προσφορά του θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Συλλυπητήρια στους οικείους του”, έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο twitter για τον θάνατο του “φούρναρη της Κω”.

Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος: Είναι τιμή που μας θύμισε πώς είναι η αληθινή ανθρωπιά

Τη θλίψη τους για την απώλεια του Διονύση Αρβανιτάκη, του φούρναρη της Κω, εκφράζουν οι αρτοποιοί όλης της χώρας. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος επισημαίνει ότι ο Διονύσης Αρβανιτάκης «επέδειξε παγκοσμίως το μεγαλείο της ψυχής του με την πράξη αλληλεγγύης να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας… να ζήσουν. Μία πράξη, που μόνο δάκρυα φέρνει στα μάτια όλου του κόσμου, καθώς γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο δύσκολα συνδυάζονται οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις στις μέρες μας».

«Ο λόγος της προσφοράς του προς τους άτυχους συνανθρώπους μας που βίωναν τον Γολγοθά τους και βρέθηκαν στον τόπο μας δεν ήταν ούτε η ξενιτιά που βίωσε, ούτε οι δυσκολίες που αντιμετώπισε… Ήταν η υπέρμετρη ευαισθησία του και η ευθύνη απέναντι στα “παιδιά” του. Γιατί σαν παιδιά του περιέγραφε και έβλεπε όλους τους πρόσφυγες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και σημειώνει: «Είναι τιμή που τέτοιοι άνθρωποι ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των φουρναραίων. Είναι τιμή που μας θύμισε πώς είναι η αληθινή ανθρωπιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας».

Φωτογραφία: dimokratiki.gr