Έφτασε η ώρα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης;

Έφτασε η ώρα για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης;
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο τραπέζι των επικεφαλής της ΕΚΤ πέφτει πιο σοβαρά από ποτέ η ιδέα να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση του QE.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολοένα και πιο βέβαιη πως ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι προς το στόχο της και την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει εάν θα προχωρήσει σε σταδιακή περιστολή των αγορών ομολόγων, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ.

«Βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας και τόσο η ισχύς της οικονομίας της ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Πράετ στο Βερολίνο.

«Η εξασθένηση των εκτιμήσεων της αγοράς για σημαντική περαιτέρω επέκταση του προγράμματός μας συνοδεύεται από εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που συνάδουν ολοένα και πιο πολύ με τον στόχο μας», δήλωσε ο Πράετ.

Ενώ πολλοί φορείς χάραξης πολιτικής αναμένουν η τελική απόφαση για το εάν θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων να ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου, τα σχόλια του Πράετ υπαινίσσονται ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάσει στη Ρίγα.

Οι αγορές, που τώρα έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 30 δισεκ. ευρώ τον μήνα, πρόκειται να διαρκέσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά αξιωματούχοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περισταλούν σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών.

«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος μέχρι στιγμής υπήρξε αρκετή προκειμένου να δικαιολογεί μια σταδιακή περιστολή των καθαρών αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ, προσθέτοντας ότι θα είναι «θέμα κρίσης».

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Κλάας Νοτ, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει το 2% και δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Για αυτό το λόγο εγώ και οι περισσότεροι ειδικοί της αγοράς πιστεύουμε ότι είναι λογικό να προαναγγελθεί γρήγορα το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων», δήλωσε σε βουλευτές στο ολλανδικό κοινοβούλιο.