Έφτασε η ώρα για ενιαία ευρωπαϊκή τιμή στο ρωσικό αέριο;

Έφτασε η ώρα για ενιαία ευρωπαϊκή τιμή στο ρωσικό αέριο;

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας επιδιώκει να συσπειρώσει την ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, με όπλο την ενέργεια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη μέλη.

Ο Έτινγκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, στη Βαρσοβία, ο οποίος και προωθεί την ιδέα της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της από κοινού προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Επιδιώκουμε ενιαία τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

«Το παιγνίδι του “διαίρει και βασίλευε” ή ένα παρόμοιο παιγνίδι που προτείνει η Μόσχα δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ», συνέχισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο με βάση διμερή συμβόλαια με τη Μόσχα, πληρώνοντας διαφορετικές τιμές.

«Εχουμε πολύ μεγάλες διαφορές ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου. Οσο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών καταλαμβάνει το ρωσικό φυσικό άεριο και όσο ισχυρότερο μονοπώλιο έχει η Ρωσία, τόσο υψηλότερες είναι οι τιμές», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει πανευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερους ενεργειακούς συνδέσμους μεταξύ των χωρών, περισσότερους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών με εταίρους όπως η Νορβηγία.

«Η υποδομή για τη διέλευση του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων πρέπει να είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα και θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλουμε να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Το Κίεβο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την εισαγωγή ενιαίας τιμής του φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του υπουργού Ένέργειας, Γιούρι Πρόνταν, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στη Βαρσοβία πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του και τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Δεν υπάρχει εναλλακτική για το ρωσικό φυσικό αέριο»

Η Ουκρανία ξύπνησε τον ενεργειακό «εφιάλτη» της Ευρώπης