Έφτασε το τέλος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ

Έφτασε το τέλος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ
epa05930824 The President of the European Central Bank (ECB), Mario Draghi, speaks to media during a press conference in Frankfurt Main, Germany, 27 April 2017 after the meeting of its Governing Council. EPA/ARMANDO BABANI

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως σήμερα ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τη διακοπή της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει σήμερα επίσημα τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, αλλά οι προβλέψεις της για την ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι θα καθυστερήσει την επόμενη κίνησή της για την άρση της νομισματικής στήριξης που παρέχει.

Το από καιρό προαναγγελθέν τέλος των αγορών ομολόγων πρέπει να είναι αμετάκλητο για χάρη της αξιοπιστίας της τράπεζας. Ωστόσο, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, τις δημοσιονομικές εντάσεις στη Γαλλία και την Ιταλία, το πολιτικό αδιέξοδο σχετικά με το Brexit και έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο να συνεχίζει να καραδοκεί, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα φροντίσει να τονίσει άλλες μορφές στήριξης.

Το πρόβλημα της ΕΚΤ είναι ότι η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ η πρόβλεψη για αύξηση του δομικού πληθωρισμού δεν υλοποιήθηκε, θέτοντας σε αμφιβολία ορισμένες από τις παραδοχές της τράπεζας σχετικά με την ευρύτερη οικονομία.

Ο γενικός πληθωρισμός, που είναι ο βασικός στόχος της ΕΚΤ, μπορεί να είναι σήμερα κοντά στο στόχο της – και ελαφρά υψηλότερος στη Γερμανία, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, ενώ η σημαντική αύξηση των μισθών δεν μεταδίδεται στις τιμές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να «ψαλιδίσει» τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και πιθανόν να έχει μία πιο απαισιόδοξη άποψη για τους κινδύνους, ενώ ο Ντράγκι θα υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη απλά επιστρέφει στο φυσιολογικό επίπεδό της μετά την πρόσφατη άνοδό της. Στην ανοδική πλευρά, όσον αφορά τους κινδύνους, καταγράφεται η περαιτέρω υποχώρηση της αναταραχής στην ιταλική αγορά ομολόγων σήμερα, μετά τη μείωση από τη Ρώμη του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2019.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14.45 (ώρα Ελλάδας) και ο Ντράγκι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 15.30. Όλοι οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι τα επιτόκια θα μείνουν αμετάβλητα.