Έφτασε το τέλος των megapixels στα κινητά;

Έφτασε το τέλος των megapixels στα κινητά;
epa03784341 A view of the new Nokia Lumia 1020 smartphone with a 41 megapixel camera during a press event in New York, New York, USA, 11 July 2013. The new phone is built around highly advanced camera. EPA/JUSTIN LANE

Η παλιά φωτογραφική συνήθεια τείνει να εξαφανιστεί.

Εταιρείες παραγωγής κινητών τηλεφώνων, όπως η Apple και η Samsung, διαφημίζουν ασταμάτητα τα megapixel των συσκευών τους – τα οποία μετράνε το μέγεθος της φωτογραφίας όταν αυτή εκτυπώνεται – ως ένδειξη της ποιότητας των φωτογραφιών που παράγουν.

Και κάπως έτσι κάθε εταιρεία προσπαθεί να ξεπεράσει σε megapixel την άλλη, πηγαίνοντας από τα 8 στα 12, στα 16, κ.ο.κ. Το να έχεις έναν μεγάλο αριθμό στο πλάι ενός κουτιού είναι ένας εύκολος τρόπος να προωθήσεις με επιτυχία το προϊόν σου.

Όμως, οι ειδικοί λένε ότι οι κατασκευαστές τηλεφώνων που απλώς προσθέτουν περισσότερα megapixel θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με φθίνουσα απόδοση.

«Σε κάποιο βαθμό, φτάνεις σ’ ένα σημείο όπου τα περισσότερα megapixel δεν παράγουν φωτογραφίες καλύτερης ποιότητας» λέει ο Ράιαν Ριθ, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών IDC. Αντίθετα, κάποιοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η βελτίωση της ποιότητας των φωτογραφιών συνδέεται με παράγοντες όπως το μέγεθος του φωτογραφικού αισθητήρα του τηλεφώνου ή ο όγκος του φωτός που επιτρέπει ο φακός.

Και η τελευταία γενιά smartphone δείχνει ότι οι εταιρείες ηλεκτρονικών αρχίζουν να συμφωνούν, σηματοδοτώντας ένα τέλος στον πόλεμο των megapixel. Το νέο Galaxy S7 της Samsung έχει κάμερα 12 megapixel, ενώ το αμέσως προηγούμενο μοντέλο είχε 16. Η LG δεν προσέθεσε περισσότερα megapixel στο νέο της G5. Και, αντίστοιχα, το νέο Xperia X της Sony έχει τον ίδιο αριθμό megapixel που συναντάμε σε παλαιότερα μοντέλα της εταιρείας.

Αυτό που αυτά τα τηλέφωνα χάνουν σε megapixel το κερδίζουν με άλλα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη λήψη φωτογραφιών. Η Samsung ισχυρίζεται ότι το νέο Galaxy προσφέρει ταχύτερη εστίαση μέσω μιας μεθόδου που χρησιμοποιείται από πολύ ακριβές κάμερες. Η LG έδωσε στο νέο G5