Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για τη Forthnet

Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για τη Forthnet

Τα «παζάρια» για την εξαγορά της εταιρείας φουντώνουν - Δεν ικανοποίησε η προσφορά των Wind και Vodafone. 

Η ώρα των αποφάσεων για τη Forthnet φαίνεται πως έχει φτάσει. Μετά τον ΟΤΕ και την πρόταση του για την NOVA, ήρθε και η προσφορά των Wind και Vodafone για την εξαγορά των μετοχών που δεν κατέχουν στην επιχείρηση.

Οι δύο προτάσεις είναι διαφορετικές. Η πρόταση του ΟΤΕ έχει ως βάση την «απαλλαγή» της Forthnet από το δανεισμό της, εστιάζοντας στις πιστώτριες τράπεζες, ενώ η πρόταση των Vodafone – Wind εστιάζει στους μετόχους. Η Emirates International Telecommunications (EIT), μέσω της Forgendo, ελέγχει το 45% της Forthnet, ενώ το 40% ελέγχεται αθροιστικά από Vodafone και Wind.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μέτοχοι της Forthnet προσδοκούσαν υψηλότερο τίμημα και δεν ικανοποιήθηκαν από την προσφορά των Vodafone – Wind.

H αγορά είχε προεξοφλήσει μεγαλύτερο τίμημα, αλλά οι δύο εταιρείες προσέφεραν 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό σημαίνει μια κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο Χ.Α. μεταξύ 190 και 210 εκατ. ευρώ, χωρίς το δανεισμό. Αν προστεθεί και ο καθαρός δανεισμός, ύψους 320 εκατ. ευρώ, τότε η επιχειρηματική αξία της εταιρείας ανέρχεται λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Με βάση το προσφερόμενο τίμημα, η Forgento θα λάβει 82 έως 92 εκατ. ευρώ, έσοδο λιγότερο από το μισό εκείνου διέθεσε για να “χτίσει” τη συμμετοχή του 44% στη Forthnet από το 2008 και μετά.

Από την πλευρά του ο ΟΤΕ διατείνεται πως η δική του πρόταση για την εξαγορά της NOVA είναι πιο συμφέρουσα.

Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό πως η αγορά βαδίζει σε ένα μοντέλο με μέχρι τρεις ισχυρούς παίχτες, κάτι που ενστερνίζεται το σύνολο των παραγόντων του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη: 

Πρόταση εξαγοράς της Forthnet από Vodafone και Wind