Αίγυπτος: Τεταμένη η κατάσταση, μία ημέρα πριν τις κυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Αίγυπτος: Τεταμένη η κατάσταση, μία ημέρα πριν τις κυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο στρατός προειδοποιεί ότι θα αντιμετωπίσει με τα όπλα όποιον καταφύγει στη βία και την τρομοκρατία.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, μία ημέρα προτού διεξαχθούν οι διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στις οποίες κάλεσαν ο αρχηγός του στρατού από την μια και οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την άλλη.

Ο στρατός της Αιγύπτου προειδοποίησε σήμερα ότι είναι έτοιμος να στρέψει τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε καταφύγει στην «ωμή βία και την τρομοκρατία». Με ανακοίνωσή του, έδωσε διορία 48 ωρών, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, στη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον “οδικό χάρτη” για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε τους Αιγύπτιους να επιδείξουν μαζικά την υποστήριξή τους αύριο στις προσπάθειες.

«Καλώ όλους τους έντιμους Αιγύπτιους να βγουν στον δρόμο την Παρασκευή για να μου δώσουν την εντολή να τελειώνουμε με την τρομοκρατία και με την βία», είπε ο Σίσι, κατά την διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων – κάνοντας μια ομιλία που ενίσχυσε την εικόνα του ως του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, παρά το ότι ο στρατός επιμένει ότι είναι απλώς ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Διαβάστε: Συρία: Πάνω από 2.000 οι νεκροί από την έναρξη του Ραμαζανιού

Ο στρατηγός κάλεσε τον πληθυσμό να «βγει στον δρόμο για να επιδείξει τη βούλησή του στον υπόλοιπο κόσμο, όπως πριν από την 30ή Ιουνίου και την 3η Ιουλίου», όπως είπε αναφερόμενος στις μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία, τον οποίο εν τέλει εξεδίωξε από την προεδρία ο στρατός.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα του Μόρσι, που αξιώνει την αποκατάστασή του στην εξουσία, καταδίκασαν το «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο» που απηύθυνε ο στρατηγός και κάλεσαν σε συγκεντρώσεις αύριο «εναντίον του πραξικοπήματος», που όπως τόνισαν θέλουν να είναι «ειρηνικές».

«Οι απειλές του Σίσι, του επικεφαλής του αιματηρού στρατιωτικού πραξικοπήματος, αποτελούν κήρυξη εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε το κίνημα, συγκρίνοντας την ομιλία του με εκείνη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος «εξαπέλυσε τον δικό του πόλεμο εναντίον του συριακού λαού απαιτώντας μια παρόμοια εντολή».

Η οργάνωση Ταμαρόντ («Εξέγερση»), η οποία είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του ανατραπέντος πρόεδρου, εξέφερε την άνευ προϋποθέσεων υποστήριξή της στον στρατηγό Σίσι, καλώντας «το λαό να συγκεντρωθεί μαζικά στις πλατείες της Αιγύπτου για να ζητήσει επίσημα να δικαστεί ο Μοχάμεντ Μόρσι και να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον της τρομοκρατίας».

Διαβάστε: Δολοφονήθηκε ο Τυνήσιος ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι  

Ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων επανέλαβε ότι ο στρατός απλώς ικανοποίησε το λαϊκό αίτημα αποπέμποντας τον Μόρσι – στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ο πρώην πρόεδρος», τον οποίο μάλιστα μέμφθηκε διότι απέρριψε κάθε πρόταση συμβιβασμού με τους αντιπάλους του.

Η βία πάντως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Σινά, όπου σήμερα σκοτώθηκαν άλλοι δύο στρατιωτικοί από μια ομάδα ενόπλων. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ένας αξιωματικός και ένας οπλίτης έχασαν τη ζωή τους όταν οι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα οδόφραγμα κοντά στην κοινότητα Σέιχ Ζουάιντ, σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε σημεία-κλειδιά της πόλης, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ισλαμιστών διαδηλωτών να καταλάβουν το αεροδρόμιο. Θωρακισμένα οχήματα και άρματα έχουν πάρει θέση γύρω από το αεροδρόμιο, τα μουσεία της πόλης, τα αστυνομικά τμήματα και τα ξενοδοχεία του Λούξορ.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια παράβασης του νόμου ή επίθεσης εναντίον δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων θα αντιμετωπιστεί σθεναρά», ανέφερε ένας αξιωματικός των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Πηγή: ΑΠΕ