Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές

Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία με τους δανειστές
Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Αλλάζει στρατηγική η κυβέρνηση μετά και τις τελευταίες συζητήσεις με τους πιστωτές. Οδεύει πλέον προς τελική λύση-πακέτο έως το 2016.

Τη στρατηγική για ενδιάμεση συμφωνία εγκαταλείπει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας πλέον μια οριστική συμφωνία εντός του Μαΐου κι εφαρμογή της από τον Ιούνιο.

«Έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος για τελική συμφωνία, όχι ενδιάμεση» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι από το Σάββατο το κλίμα ήταν θετικότερο.

Η νέα κυβερνητική στρατηγική θα έχει ορίζοντα το 2016 και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση της ελληνική οικονομίας τουλάχιστον μέχρι τότε. Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει τη συζήτηση και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στόχος του πρώτου σταδίου της διαπραγμάτευσης είναι να εξασφαλιστεί κάποιου είδους χαλάρωση στη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ταυτόχρονα θα συνεχιστούν οι εντατικές διαπραγματεύσεις για συμφωνία – πακέτο.

Τα σημαντικότερα εμπόδια παραμένουν μέχρι στιγμής τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για τα οποία το ΔΝΤ φέρει τη μεγαλύτερη αντίσταση. «Να κλείσουν τα θέματα που είναι εκκρεμή», δηλώνουν από την πλευρά τους κοινοτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι. Στις Βρυξέλλες θεωρούν όμως ότι είναι δύσκολο να μην θιγούν τα ασφαλιστικά και το ασφαλιστικό. «Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες» τόνισε κοινοτική πηγή.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, περιλαμβάνει ένα πρώτο σύντομο στάδιο που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, όταν και θα συνεδριάσουν Brussels Group και Euro Working Group.

H κυβέρνηση αναμένει να διαπιστωθεί πρόοδος και να δοθεί μια πρώτη ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα, μέσω ΕΚΤ.

Στο δεύτερο στάδιο, η ελληνική πλευρά θα φέρει τη συζήτηση για συνολική συμφωνία ένα μήνα μπροστά. Αντί για Ιούνιο, ο στόχος είναι στο πρώτο 20ημερο του Μαΐου, να έχουν κλείσει όλα τα θέματα.

Διαβάστε ακόμη:

Φλαμπουράρης: Πιθανό αδιέξοδο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου

Λαφαζάνης: Αν δεν πετύχουμε ας αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη