Εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι θυγατρικές της Βιοχάλκο

Εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι θυγατρικές της Βιοχάλκο

Θυγατρικές εταιρείες αλλάζουν έδρα μετά την απόφαση της Βιοχάλκο να τις απορροφήσει.

Φεύγουν από την Ελλάδα οι θυγατρικές της Βιοχάλκο, καθώς στόχος του ομίλου είναι η καλύτερη πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό. Συγκεκριμένα η Βιοχάλκο έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για τη συγχώνευση μετ’ απορροφήσεως της ΕΛΒΑΛ, αλλά και των εταιρειών Alcomet Α.Ε. Ανώνυμος Εταιρεία Χαλκού και Αλουμινίου, Διατούρ Διαχειριστική & Τουριστική Ανώνυμος Εταιρεία, και της λουξεμβουργιανής μη εισηγμένης εταιρείας Eufina SA (Eufina). Σύμφωνα με τη Βιοχάλκο, η παραπάνω κίνηση αναδιοργάνωσης, όπως και αυτές που προηγήθηκαν το 2013 και το 2015, έχει ως στόχο την εδραίωση ευνοϊκότερων όρων πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Μάλιστα, για την ΕΛΒΑΛ η απόφαση σηματοδοτεί και την… έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια εποχή που η χρημιατιστηριακή αγορά της χώρας δοκιμάζεται έντονα.

Συνέπεια της συγχώνευσης, οι μέτοχοι των απορροφώμενων εταιρειών θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της «Βιοχάλκο», μετοχές εισηγμένες και διαπραγματευόμενες στο Xρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών της «Βιοχάλκο» και των απορροφωμένων εταιρειών προσδιορίσθηκε ως εξής:

1) Για την Ελβάλ, οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 1,29243192046551 μετοχές με μία μετοχή της Viohalco.

2) Για την Alcomet, οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,152485513876182 μετοχές με μία μετοχή της Viohalco.

3) Για τη Διατούρ, οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,581797828936709 μετοχές με μία μετοχή της Viohalco και

4) Για την Eufina, οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,0161861516792586 μετοχές με μία (1) μετοχή της Viohalco.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, ενώ το κοινό σχέδιο διασυνοριακής συγχώνευσης θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των εταιρειών Βιοχάλκο και Ελβάλ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιοχάλκο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 ότι αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της από την Αθήνα στις Βρυξέλλες.