Εγκαίνια της έκθεσης «Προσφορά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Εγκαίνια της έκθεσης «Προσφορά» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μετά το τέλος της έκθεσης, τα έργα θα δημοπρατηθούν και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Μουσείου.

Της Τέτας Καραμπίνη

Εχθές το βράδυ τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Προσφορά» – Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην κατάμεστη «Αίθουσα του Βωμού» με παρόντες το πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Α’ αντιπρόεδρο Ιωάννη Τραγάκη, τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, τους υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, το κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, το σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα Πολιτισμού Δημοσθένη Δαβέττα και πολλούς εκπροσώπουςτου πολιτικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μάνου Στεφανίδη, επιμελήθηκαν μια έκθεση που συγκεντρώνει το απάνθισμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα έργα 57 νέων Ελλήνων δημιουργών, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, πρόεδρος της «Συμμαχίας για την Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη: Η πρώτη πολυκατοικία για άστεγους είναι πραγματικότητα

Μετά το τέλος της έκθεσης, τα έργα (κυρίως πίνακες ζωγραφικής, installations, γλυπτά και κολάζ) θα δημοπρατηθούν και μεγάλο μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την ανάδειξη της νέας γενιάς, αλλά κυρίως για να προαχθεί η εικόνα της χώρας μέσα από δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού.

Ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε την έκθεση και δε παρέβλεψε να τονίσει την αναγκαιότητα της Τέχνης στις μέρες μας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα που οι θάλασσες είναι φουρτουνιασμένες, η παρουσία εκείνων που είτε με την Τέχνη τους είτε με τον οβολό τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αξιέπαινοι» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων. Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Θα έλεγα μάλιστα ότι η έκθεση αυτή συνιστά την κάθαρση μιας αρχαίας τραγωδίας, της αδυναμίας δηλαδή, της πρόσκαιρης αδυναμίας, να προσφέρει έστω και λίγα σε ότι πρόσφερε παλαιότερα για τον πολιτισμό μας.

Διαβάστε ακόμη: Ελπιδοφόρα μηνύματα από το 2ο συνέδριο «Βιοεπιστήμες και Καρκίνος»

Τη θέση στο βήμα διαδέχτηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Υπάρχουν δύο τρόποι για να σταθεί κανείς απέναντι στην κρίση. Ο ένας είναι να παραδοθεί στην παράλυση και να εγκαταλείψει. Ο άλλος είναι να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Σας υποδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης και του κόσμου για να χαιρετίσουμε μαζί μια πρωτοβουλία που αποτελεί ακριβώς ένα μικρό μέρος αυτής της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης».

Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι θα συμμετέχουν οι παρακάτω  εικαστικοί (κατά αλφαβητική σειρά):Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Bένια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός.