Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο του «Λούβρου» στο Άμπου Ντάμπι

Εγκαινιάστηκε το νέο μουσείο του «Λούβρου» στο Άμπου Ντάμπι

Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ το ποσό που πλήρωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Γαλλία για τα δικαιώματα του ονόματος και κάποια εκθέματα.

Την πρώτη βόλτα στο νέο Μουσείο του Λούβρου που έχει κατασκευαστεί στο Άμπου Ντάμπι πραγματοποίησε την Τετάρτη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την σύζυγό του Μπιρζίτ, λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνιά του.

Τους υποδέχθηκε σε αυτό και τους συνόδευσε στην περιπλάνησή τους στα 55 μικρά κτίριά του που συνδέονται με διαδρόμους και σοκάκια ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν. Μαζί τους και ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που επιμελήφθηκε τον σχεδιασμό του.

«Αυτό που έχουμε εδώ κάτι το διαφορετικό. Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία άλλη προτεραιότητα, ούτε κάτι πιο σημαντικό από το να προωθήσουμε τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την ομορφιά και οτιδήποτε μας φαίνεται ότι εκφράζει στον υψηλότερο βαθμό την ανθρωπότητα», είπε ο Μακρόν.

Το Μουσείο είναι χτισμένο πάνω στο τεχνητό νησί Σαντιγιάτ, βρίσκεται το μισό στη γη και το υπόλοιπο στο νερό, ενώ την κορυφή του κοσμεί ένας τεράστιος τρούλος. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται για την ώρα 300 έργα τέχνης, προερχόμενα από διάφορα μουσεία του κόσμου.

Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ η συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Γαλλία για τη χρήση του ονόματος Λούβρο για τριάντα χρόνια, αλλά και τη μεταφορά στο Άμπου Ντάμπι ορισμένων εκθεμάτων που εκτίθενται κανονικά στο Παρίσι.