Έκκληση της ΕΕ για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Έκκληση της ΕΕ για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν στις ομιλίες τους όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας.

Συζήτηση για την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές σχετικά με την έκκληση τους προς τη Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι σε κράτηση άνευ βάσιμης κατηγορίας από τις τουρκικές αρχές, διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στη πρόταση ψηφίσματος έχουν δώσει ευρωπαϊκή διάσταση δεδομένου ότι το θέμα θίγει την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου από πλευρά της Τουρκίας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης. Τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

« Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ αλλά απομακρύνεται από την ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου ».

Ο κ.Στυλιανίδης χαρακτήρισε τον διάλογο με τη Τουρκία όμως σημαντικότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχει συμφέρον για όλους να υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις, είπε. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τριβές με κράτη της ΕΕ πόσο μάλλον με κράτος γειτονικό και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα.

Κάλεσε τους πάντες να φροντίσουν να επιλυθεί το θέμα το γρηγορότερο. Τέλος, ο επίτροπος Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Επιτροπής προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας δεν πάει στο τουρκικό κράτος.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων για ένα κοινό ψήφισμα. και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα έως ότου απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ζητώντας από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν πίεση στη Τουρκία και να λάβουν μέτρα.

«Ισχυρό, καθαρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία Ερντογάν: Ολοκληρώσετε άμεσα τη δικαστική διαδικασία! Ελευθερώστε άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς! Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο της Ελλάδας, είναι απαίτηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και της Κομισιόν. Και του Συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης μίλησε για «πολιτική Ομηρεία που καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και καλής γειτονίας» καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο να εκπλήξει θετικά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εξέφρασε την ανησυχία του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είπε όμως ότι δεν φοβάται για αυτούς γιατί τους έχει εμπιστοσύνη . «Οι δυο στρατιωτικοί όμως έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατάφεραν να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Και αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα που πρέπει να δοθεί στην Τουρκία: Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους. Και θα το πετύχουμε», τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά μια συμπεριφορά που αγγίζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι επιδιώκει ο κ. Ερντογάν, ανέφερε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν.Ανδρουλάκης.

Απαιτούμε τη συμβολή των Θεσμών της Ε.Ε για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, δικονομικά προσχήματα και ανέξοδες διπλωματικές δηλώσεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Ν. Χουντής.

Οι ευρωβουλευτές από άλλες χώρες στήριξαν στις ομιλίες τους όλοι ανεξαιρέτως την Ελλάδα καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας ενώ αναφέρθηκαν σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις ομηρίας ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν και στις λοιπές εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Από όλους τους ομιλητές ζητήθηκε ομόφωνα η άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών όπως και καταγράφεται στο ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση την Πέμπτη 19 Απριλίου.

«Όχι» σε νέες διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στο Αιγαίο, «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας» με τα κράτη-μέλη της.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη.

Αντιδρώντας στην έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκρινε ότι «ορισμένες δηλώσεις, ορισμένες κατηγορίες και ορισμένες τοποθετήσεις εναντίον της Τουρκίας που περιέχονται στην έκθεση (είναι) απαράδεκτες».

Ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ διαβεβαίωσε ότι «ο στόχος της Τουρκίας» παραμένει να γίνει «κράτος-πλήρες μέλος της ΕΕ» και «δεν έχουμε πρόθεση να παραιτηθούμε» από την προσπάθεια να εκπληρωθεί.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα άρχισαν την 3η Οκτωβρίου 2005, αλλά βρίσκονται σε κινούμενη άμμο εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 16 από τα 33 κεφάλαια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, που οδήγησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις.

Στην πλειονότητά τους πάντως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν επιθυμούν τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα προκαλούσε οριστική ρήξη με έναν εταίρο-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Η έκθεση της Κομισιόν ζητεί ρητώς να αρθεί «χωρίς καθυστέρηση» το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος.