Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στο 3,6% η απόδοση

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο – Στο 3,6% η απόδοση

Το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η προσφορά ήταν σχεδόν τετραπλάσια.

 

Έκλεισε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο λήξης Απριλίου 2024. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν τέσσερις φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρω.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Aνάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Κάτω από το 4% το 10ετές

Η έκδοση του 5ετους ομολόγου επηρέασε θετικά και τους υπόλοιπους τίτλους με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 4%.

Το συγκεκριμένο ομόλογο διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 3,98%, απο 4,04% χθες. Την αμέσως καλύτερη επίδοση ο συγκεκριμένος τίτλος την είχε καταγράψει στις αρχές του περασμένου Αυγούστου όταν η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 3,941%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 10ετές ομόλογο με 9 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 4,03% από 4,07% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,20%, να διατηρηθεί στο 3,83%.

Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

«Σήμερα έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6 και κουπόνι κάτω από το 3,5. Αυτά τα 2,5 δισ. είναι 36% από τη συνολική μας απαίτηση για το 2019. Θα έχετε δει ότι στον ΟΔΔΗΧ το σχέδιο εξόδου στην αγορά ήταν 7 δισ. και βγάλαμε 2,5 δισ. Το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από hedge funds σε κανονικούς επενδυτές. Δηλαδή, θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη βουλή, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Δεν χαίρομαι για τη στενοχώρια των συναδέλφων και δεν χαίρομαι για τον εξής λόγο, είπε ο Ε. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, και προσέθεσε: «Θεωρώ λάθος της και λάθος για την πολιτική μας σκηνή την χαιρεκακία. Ελπίζω στους επόμενους 9 μήνες να μπορέσετε να επενδύσετε σε μια στρατηγική που δεν θα σας στενοχωρεί κάθε καλή είδηση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Bloomberg: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα

Σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Το ίδιοδημοσίευμα σημειώνει ότι η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας.