Εκλογές στην Αυστρία: Το φαβορί και τα σενάρια για την κυβερνητική συνεργασία

Εκλογές στην Αυστρία: Το φαβορί και τα σενάρια για την κυβερνητική συνεργασία

Αισιόδοξος ο καθένας για ένα καλό αποτέλεσμα του κόμματός του στις σημερινές εκλογές, δηλώνουν ο Κρίστιαν Κερν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Πλήρως αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα του κόμματός του στις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εμφανίστηκε κατά την προσέλευσή του λίγο πριν από το μεσημέρι με τη σύζυγό του στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους για να ψηφίσουν, ο απερχόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας χαρακτηριστικά “έχουμε προγραμματίσει μεγάλη γιορτή”.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος –με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις– συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής των εκλογών, προσερχόμενος το μεσημέρι με τη σύντροφό του για να ψηφίσουν, εξέφρασε την ελπίδα για την “όσο το δυνατό μεγαλύτερη άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους πολίτες” και για “ένα καλό αποτέλεσμα, για να καταστούν δυνατές γνήσιες αλλαγές”.

Την προσέλευση του Σεμπάστιαν Κουρτς στο εκλογικό τμήμα της περιοχής του ανέμεναν και κάλυψαν δημοσιογραφικά πολλοί εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης από την Αυστρία και το εξωτερικό.

Πιθανές συμμαχίες
Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είχαν αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 — αλλά και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων δεκαετιών — κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και στην τρίτη θέση, πίσω από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το κόμμα αυτό θεωρείται ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος,με την προϋπόθεση πως αυτό θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα λάβει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006, με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.

Αγώνα για να υπερβούν το μέτρο του 4 % και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή δίνουν τρία μικρότερα κόμματα: οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη “Λίστα Πέτερ Πιλτς” του πρώην επί 31 χρόνια βουλευτή των Πράσινων και συνιδρυτή τους, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο γιατί δεν τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στην λίστα των υποψηφίων τους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα φέρεται να μην έχουν την παραμικρή πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.