Εκπαιδεύει πιλότους στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος

Εκπαιδεύει πιλότους στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πρώην πιλότοι της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας μαθαίνουν σε τζιχαντιστές να πετούν μαχητικά αεροσκάφη.

«Διαθέτουν εκπαιδευτές, ιρακινούς αξιωματικούς που ήταν πιλότοι του Σαντάμ Χουσέιν. Κάτοικοι είδαν τις πτήσεις, απογειώθηκαν πολλές φορές από το αεροδρόμιο». Με τη φράση αυτή ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε έναν από τους χειρότερους φόβους της Δύσης: το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να κάνει επιθέσεις από αέρος.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, Ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης. Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση πραγματοποιεί πτήσεις.

Οι τζιχαντιστές φαίνεται πως εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά -που φέρεται ότι είναι MiG-21 ή 23- στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αεροπλάνα αυτά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τουλάχιστον ένα τέτοιου τύπου πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη στην περιοχή να πετάει σε χαμηλό ύψος.

Η περιοχή ανατολικά της πόλης του Χαλεπίου είναι μία από τις κυριότερες βάσεις του ΙΚ στη Συρία. Η οργάνωση έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδαφών στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ.