Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Τελείωσε το χρονικό περιθώριο χρηματοδότησης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Εκπρόσωπος Μοσκοβισί: Τελείωσε το χρονικό περιθώριο χρηματοδότησης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
epa04816414 European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (L) and International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (R) at the start of a meeting on Greece at the European Commission in Brussels, Belgium, 24 June 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras is set to conduct yet another round of crisis talks with representatives of the country's creditors, ahead of a crucial meeting of eurozone finance ministers where all sides hope a solution can be found to save the country from bankruptcy. EPA/VIRGINIA MAYO / POOL

O Ολιβιέ Μπαγί κατάστησε σαφές ότι το Ταμείο θα παραμείνει μόνο ως «τεχνικός σύμβουλος», στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στην προαναγγελία της λήξης της προθεσμίας συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, προχώρησε ο επικεφαλής του γραφείου του επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αντικαθιστώντας τον κ. Μοσκοβισί ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένο να μιλήσει, ο Ολιβιέ Μπαγί παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πια το χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Όπως ανέφερε, αυτή είναι η εκτίμηση και του επιτρόπου Μοσκοβισί.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως «τεχνικός σύμβουλος», στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να λάβουν με κάποιο τρόπο τη σφραγίδα του ΔΝΤ

 

Ο κ. Μπαγί διευκρίνισε ότι κανείς στο Εurogroup δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας. «Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό. Όπως επισήμανε, τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως). 

Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Χωρίς ελάφρυνση χρέους δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές