ΕΚΤ: Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί

ΕΚΤ: Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί

Ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης - Πιο αυστηρές οι ρυθμίσεις για τα ενέχυρα των τραπεζών.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο οικονομικό δελτίο της.

«Η συνεχιζόμενη ευρεία και στερεή οικονομική επέκταση αναμένεται να συνεχισθεί και πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η επικρατούσα ισχυρή κυκλική δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα», σημείωσε η ΕΚΤ.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να σχετίζονται κυρίως με παγκόσμιους παράγοντες, περιλαμβανομένων των εξελίξεων στις αγορές συναλλάγματος».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της σήμερα η ΕΚΤ γνωστοποιεί πως θα κάνει πιο αυστηρές τις ρυθμίσεις για τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτούνται από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ώστε να αποτρέψει τη χρήση ορισμένων ενέχυρων με υψηλότερο κίνδυνο.

«Το Ευρωσύστημα εξαιρεί τα επενδυτικά ταμεία από τους επιλέξιμους εκδότες και εγγυητές για την παροχή ενεχύρων, λαμβάνοντας υπόψη τους συγκεκριμένους κινδύνους που έχουν σχετικά με πιθανές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο στοιχείων ενεργητικού», αναφέρει η ΕΚΤ. «Το Ευρωσύστημα εξαιρεί τα ομόλογα που βασίζονται σε δάνεια για εμπορικά ακίνητα από τα επιλέξιμα ενέχυρα, λόγω της σχετικά πολύπλοκης φύσης τους», προσθέτει.