ΕΚΤ: Μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές

ΕΚΤ: Μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές
epa06098952 (FILE) - The European Central Bank (ECB) in Frankfurt Main, Germany, 27 April 2017. Reports on 20 July 2017 state the ECB left the interest rates unchanged as the bank's governing council met to discuss the rates. ECB left its main rate at 0.00 per cent, while deposit facility was at -0.4 per cent. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έρευνα της ΕΚΤ έρχεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση Ντράγκι και πολλοί εκτιμούν ότι σηματοδοτεί καθυστέρηση στην ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. 

Μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές που λαμβάνουν μέρος σε σχετική τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters, SPF), υποστηρίζοντας το μήνυμα που έστειλε η τράπεζα για επιβράδυνση του ρυθμού απόσυρσης της νομισματικής στήριξης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε χθες ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης μπορεί να είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ό,τι αναμενόταν, μία δήλωση που θεωρείται ευρύτερα ότι σηματοδοτεί πως η τράπεζα θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,5% το 2019 έναντι 1,8% στην προηγούμενη τριμηνιαία έρευνα. Αντίστοιχα, προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,5% φέτος, χαμηλότερα από το 1,7% που προέβλεπαν και αρκετά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι σχεδόν 2%.

Ανησυχητική για την ΕΚΤ είναι η πρόβλεψη των αναλυτών ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα ανέλθει στο 1,8% έναντι 1,9% της προηγούμενης πρόβλεψης, υποδηλώνοντας ότι μειώνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της. Η ΕΚΤ δεν επιτυγχάνει τον στόχο της για τον πληθωρισμό από το 2013, αλλά υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης είναι αποτελεσματικά και δημιουργούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, επιτρέποντας μία ομαλοποίηση της πολιτικής μετά από πολλά έτη πρωτοφανούς στήριξης.

Η ΕΚΤ τερμάτισε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων πριν από λίγες εβδομάδες και έχει διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά έως το τέλος του καλοκαιριού, προδιαθέτοντας για μία αύξησή τους αργότερα στο έτος. Οι αγορές, όμως, προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων μόνο για τα μέσα του 2020, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης σημειώνει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα μία ανάκαμψη.

Οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη 1,5% το 2020 έναντι 1,6% προηγουμένως. Για το ίδιο έτος, προβλέπουν πληθωρισμό 1,6% έναντι 1,7% πριν από τρεις μήνες. Η πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μειώθηκε επίσης στο 1,5% από 1,6%.

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια καθώς προχωρεί σε περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης και θα μπορούσε να εξετάσει την παροχή δανείων στις τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να διατηρήσουμε τα επιτόκια πολύ χαμηλά, το οποίο είναι καλό για την οικονομία», δήλωσε ο Βιλερουά στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Προοδευτικά, αποσύρουμε τη νομισματική στήριξη… αλλά γίνεται πολύ σταδιακά και εξαρτάται από τη βελτίωση στην οικονομία. Θα πάρουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί», δήλωσε ο Βιλερουά, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

«Θα εξετάζαμε την παροχή ρευστότητας και πίστωσης στις τράπεζες, είναι μέρος της εργαλειοθήκης μας», δήλωσε λίγο αργότερα ο Βιλερουά σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg TV. Με τα TLTROs να θεωρούνται από πολλούς οικονομολόγους ότι ευνοούν κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι η κίνηση «δεν μπορεί να σχεδιαστεί για συγκεκριμένες τράπεζες ή χώρες».