Ελαφρύνσεις των κυρώσεων στο Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ελαφρύνσεις των κυρώσεων στο Ιράν εξετάζουν οι ΗΠΑ

Το ΣΑ του ΟΗΕ ζητά απτές αποδείξεις για τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι έξι μεγάλες δυνάμεις που διαπραγματεύονται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης ελάφρυνσης των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, με αντάλλαγμα ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη λαμβάνει μέτρα για να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Με αντάλλαγμα «συγκεκριμένα, επαληθεύσιμα μέτρα» που θα καθησυχάσουν τις διεθνείς ανησυχίες, οι έξι δυνάμεις «θα εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης, στοχευμένης και αναστρέψιμης ελάφρυνσης που δεν θα επηρεάσει τον πυρήνα της δομής των κυρώσεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Αν το Ιράν δεν δείξει ότι λαμβάνει μέτρα για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος, η «μέτρια» ελάφρυνση των κυρώσεων μπορεί να αντιστραφεί, πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Διαβάστε ακόμη: «Πρώτο βήμα» στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι είχαν ουσιαστικές διμερείς συνομιλίες σήμερα, στο περιθώριο της διήμερης συνάντησης μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα και της οποίας ηγούνταν από την αμερικανική πλευρά η υφυπουργός Εξωτερικών Ουέντι Σέρμαν και από την ιρανική ο ομόλογός της Αμπάς Αραγτσί, έγινε «μια ουσιαστική και σοβαρή συζήτηση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή νέων, σκληρών κυρώσεων εναντίον του Ιράν μόλις ολοκληρωθούν οι τρέχουσες συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της.

Ο γερουσιαστής Τιμ Τζόνσον δήλωσε ότι ο Χάρι Ριντ, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας, του είπε να προχωρήσει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι συναντήσεις στη Γενεύη, όμως μίλησα χθες στον Χάρι Ριντ σχετικά και θέλει να προχωρήσουμε», είπε ο Τζόνσον στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο γερουσιαστής πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία που θα συζητηθεί το θέμα στην επιτροπή της Γερουσίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters