Ελεύθερος ο Χόσνι Μουμπάρακ

Ελεύθερος ο Χόσνι Μουμπάρακ

Δικαστήριο της Αιγύπτου αποφάσισε την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου.

Την αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ φαίνεται πως διέταξε το Ποινικό δικαστήριο της Αιγύπτου, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν σημαίνει πως ο 85χρονος Μουμπάρακ κρίθηκε αθώος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά πως θα μπορεί να κινείται ελεύθερα για όσο θα διεξάγονται έρευνες γύρω από την υπόθεση, καθώς βάσει νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να παραμείνει προφυλακισμένος για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο πρώην πρόεδρος μαζί με τους δύο γιους του, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και έξι ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομίας, δικάζονται με την κατηγορία πως δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Στην ίδια δίκη, ο Μουμπάρακ αντιμετωπίζει πολλές ακόμη κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίων πόρων λόγω της συμφωνίας που συνήψε με το Ισραήλ για πώληση φυσικού αερίου.

Πέρυσι το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην στρατηγό σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο ο Μουμπάρακ άσκησε έφεση κι έτσι ορίστηκε εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο στρατός της Αιγύπτου έχει κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά τις αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του αποπεμθέντος δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι.

Η αποφυλάκιση του Μουμπάρακ που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα ταραχών στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Πού πηγαίνει η αμερικανική βοήθεια στην Αίγυπτο;